Topla preporuka

Mršavljenje, bolja probava, sjajna koža: Zašto je dobro piti vodu na prazan stomak!

Ako se pitaš koliko vode je potrebno dnevno popiti, odgovor i nije baš toliko jednostavan, jer zavisi od raznih faktora

Zanimljivosti 29.11.2017. - 14:30h Autor: miss7
Foto: Profimedia

Izuzetno je važno tokom dana piti puno vode. Preporučuje se rano ujutro popiti barem jednu čašu – najbolje tople - vode!

 

Voda je neophodna ne samo za zdravlje, nego za život uopšte. Ljudsko telo sastoji se u proseku od 55% do 78% vode. Na primer mišići su 75% od vode, mozak 90%, krv 83%, kost 22%. Svakoj ćeliji našeg tela treba voda, a to je dovoljan razlog da je redovno pijemo.

 

Ako se pitaš koliko vode je potrebno dnevno popiti, odgovor i nije baš toliko jednostavan, jer zavisi od raznih faktora. Međutim, recimo da se radi o „normalnim uslovima“: dakle, dnevno mokrenjem iz tela izbacimo oko 1,5 litara vode. Tome moramo da dodamo još oko litru koju izlučimo znojenjem i disanjem. Ukupno je to oko 2,5 litre vode koju svaki dan izlučimo iz tela.

 

Hranom unesemo oko pola litre vode u organizam – dakle, kad to sve saberemo i oduzmemo, ispada da nam je potrebno dve litre vode dnevno. Naravno, ako napolju nisu paklene vrućine, ako nema intenzivnije fizičke aktivnosti i slično – tada je potreba za vodom veća, što je sasvim logično.

 

Započnite dan čašom tople slane vode: Deluje čudotvorno!

foto: Shutterstock

Ako se počne sa konzumacijom rano ujutru, pa se na prazan želudac popije čaša tople vode, telo će imati dodatnu dobrobit.

 

1. Podstaknuće se probava

To je posebno dobro za one koji vole kod kuće ići u toalet. Naime, ako odmah nakon ustajanja popiješ čašu tople vode, podstaknućeš rad probavnog sistema i obaviti „pražnjenje“ već u ranim jutarnjim satima.

 

2. Sijaćeš iznutra i spolja

Pola litre vode svako jutro daje koži dodatni sjaj jer podstiče cirkulaciju, tvrde razna naučna istraživanja.

 

3. Telo će se očistiti od otrova

Dok ti lepo spavaš, telo „popravlja“ ćelije i čisti se. Ako odmah ujutro popiješ čašu vode, pomažeš mu da „ispere“ štetne tvari.

 

4. Brže ćeš smršati

Čaša vode ujutro podstiče razmenu materija u organizmu i pomaže telu da sagori neželjene masnoće i kalorije. Naravno, ne šteti ako se uz to zdravo hraniš i puno krećeš.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...