Sto grama badema sadrži 22g ugljenih hidrata od čega 12g dijetalnih vlakana, što je 49 odsto potrebnih vlakana dnevno. Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina. U 100 grama badema nalazimo:
140 odsto preporučene dnevne količine mangana,
75 odsto magnezijuma,
60 odsto bakra,
50 odsto fosfora,
130 odsto vitamina E,
51 odsto riboflavina (B2).
Prevencija srčanog udara
Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama. To je tip kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju i koje su važne u prevenciji srčanog udara. Više studija je utvrdilo da svakodnevna konzumacija badema dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara između 30 i 45 odsto. Prema tim istraživanjima, izbacite li deo nezdravih, zasićenih masnoća iz mesa i mleka i zamenite ih odgovarajućim količinama korisnih masnoća iz badema, rizik od srčanog udara smanjuje se za 45 odsto.
Podmazuje creva, čisti sve otrove: Jedite ovo i nikad nećete imati problem s probavom!
Kontrola šećera u krvi
Nekoliko je istraživanja napravljeno s ciljem da se utvrdi uticaj badema na nivo šećera u krvi. Kao što je poznato, ishrana koja se temelji na namirnicama poput šećera i belog brašna, snažno podiže količinu šećera u krvi. Neprekidno hranjenje takvim tipom namirnica jedan je od uzroka dijabetesa i gojaznosti. Istraživanja su pokazala da konzumacija 60 do 90 grama badema dnevno koriguje naglo povećanje šećera u krvi.
Bacate koru od jabuka: Posle ovoga nikada više to nećete raditi!
Antioksidanti u bademu
Današnji nezdrav način života stvara u organizmu slobodne radikale. Oni su u zadnje vreme prepoznati kao uzročnik sve više bolesti pa i onih najtežih – malignih. Da biste smanjili količinu slobodnih radikala i štetu koju oni nanose, potrebni su vam antioksidansi. Vitamin E je jedan od antioksidansa koji će vam u tome pomoći, a badem sadrži velike količine tog vitamina. Sto grama badema donosi čak 131 odsto dnevno potrebnog vitamina E.
Lekovita dejstva badema:
štiti od moždanog i srčanog udara,
reguliše nivo šećera u krvi,
pomaže kod gorušice,
poboljšava rad nervnog sistema,
smanjuje nivo lošeg holesterola,
poboljšava moždane funkcije,
štiti od slobodnih radikala,
potpomaže mršavljenju,
sprečava nastanak kamena u žuči
odličan izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala