Još važnije, pun je esencijalnih vitamina, minerala i aminokiselina.

Prve beleške o tahini nađene su u arapskoj kuvarici iz 13. veka. Iz arapskih zemalja proširio se na Indiju, Koreju i Japan.

Danas se često koristi u mediteranskoj kuhinji i u balkanskim zemljama.

Bogatstvo hranjivih sastojaka


Tahini je odlična i lako probavljiv izvor kalcijuma. Jedna porcija tahine sadrži oko trećine dnevne preporučene doze ovog minerala.

Kalcijum je važan za jačanje kostiju, zuba i mišića, a istraživanja su ga povezala sa sniženim rizikom od alergija i nekih vrsta karcinoma. Tahini je takođe bogat gvožđem, magnezijumom, kalijumom, fosforom i vitaminima B i E.

Vitamin E zbog svojih antioksidativnih svojstava nosi nadimak "izvor mladosti". Usporava starenje stanica tkiva i održava mentalnu svežinu i u staroj dobi. Vitamini B nađeni u tahini uključuju B1, B2, B3 i B5. Ovi pripadnici B kompleksa pospešuju rast i deobu zdravih stanica, uključujući crvena krvna zrnca.

Tahini je namaz i sos napravljen od mrvljenog susamovog semena.

Ima mnogostruku primenu pa može da se koristi u pripremi mnogih jela, a i kao samostalna namirnica