Probajte

Torta od mlečne i crne čokolade: Neverovatan spoj ukusa! (RECEPT)

Jedna jaka čokoladna torta za sve čokoljupce

Recepti
Autor:
Torta od mlečne i crne čokolade: Neverovatan spoj ukusa! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Sastojci za kore:

  • 3 cela jaja
  • 200 gr belog šećera
  • 100 gr žutog šećera
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • 300 gr brašna
  • 90 gr kakaoa
  • 1 prašak za pecivo ( 10 gr )
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 200 ml kafe

Krem:

  • 400 ml slatke pavlake
  • 200 gr crne čokolade
  • 200 gr mlečne čokolade
  • 2 cela jaja

Uputstvo:

Prvo skuvati kafu i dok se ona prohladi umutićemo koru, a između kuvanja kafe i mućenja kore uključimo rernu na 200 stepeni da se zagreje.

Za koru pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Umutiti jaja sa šećerom da posvetle i da se skoro sav šećer otopi.

Dodati ulje i jogurt pa opet umutiti. Zatim dodati smesu suvih sastojaka i sve sjediniti. Na kraju dodati kafu i opet umutiti.

Obložiti pleh 26 cm papirom za pečenje, tako da se papir “popne” uz ivice kalupa i istresti masu. Masa je nešto ređa zato podižemo papir. Staviti da se peče i smanjiti temperaturu na 170 stepeni. Peći oko 50 minuta.

Ukoliko niste sigurni testirati čačkalicom, ako izađe suva - gotova je. Ohladiti biskvit. Dok se peče kora praviti krem.

Slatkoj pavlaci dodati izlomljenu čokoladu ( obe vrste ) pa zagrevati i mešati. Ne sme da provri, radite sve na srednjoj vatri. Pošto se sve otopilo i sjedinilo, dobila se masa kao glazura dodati žumanca ( da, u vruće ) i brzo mešati da se sjedini.

Skloniti sa vatre i posebnu umutiti šne od belanaca pa i njega dodati u fil od čokolade i sve umutiti kratko mikserom, taman toliko da se sjedini. Masa je retka. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, pa staviti u frižider sat, dva.

Kore preseći vodoravno na 3 jednaka dela. Pažljivo, mekane su. Izvaditi fil i umutiti kratko mikserom, ne previše da ne bi otpustio. Nafilovati svaku koru. Gornju koru možete isprskati sa malo mleka jer je ona nešto tvrđa, zbog korice koja se uhvatila, ili koricu odsecite, srednja i donja su u redu. Dekorišite po želji ali pre dekoracije držite tortu u frižideru da se čokolada stegne.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs