Zdraviji život

Bez kofeina: Ovo su alternativni načini za razbuđivanje koji sigurno pomažu!

U nastavku vam otkrivamo par načina da se lakše i brže razbudite bez kofeina, ali i tokom dana kada se umorite, možete ih primeniti i konačno izbaciti kofein iz vaše svakodnevnice

Nega
Autor:
Foto: Shutterstock

Ako ste zavisnik od kofeina, onda početak dana je nezamisliv bez šoljice dobre jutarnje kafe. Iako možda nema ništa bolje za razbuđivanje od šoljice mirisne kafe, zbog negativnih simptoma kofeina na organizam možda biste trebali odabrati neki malo zdraviji način.

Naime, prema istraživanju “Mayo Clinic”, više od četiri šoljice kafe dnevno može izazvati negativne simptome na vaš organizam, poput nesanice i povećanog broja otkucaja srca. Iz tog razloga, ako ste izabrali kofein za vaš jutarnji budilnik, niste izabrali baš zdrav način da se razbudite.

U nastavku vam otkrivamo par načina da se lakše i brže razbudite bez kofeina, ali i tokom dana kada se umorite, možete ih primeniti i konačno izbaciti kofein iz vaše svakodnevnice

Provedite što više vremena na svežem vazduhu

Jedan od najboljih načina da se razbudite bez kofeina jeste izložiti svoje telo prirodnom suncu i čistom vazduhu. Takođe tokom dana kada osetite umor, izađite na svež vazduh i duboko udahnite nekoliko puta, ili još bolje – prošetajte. Ovo će pomoći vašem telu da se brzo razbudi. Takođe, zavjese u spavaćoj sobi tokom noći ostavite otvorene kako biste mogli da se probudite uz sunce.

Tuširate se ujutru ili uveče: Stručnjaci odgovorili šta je bolje!

foto: Profimedia

Probudite se uz dobar ritam

Znate onaj osećaj kad čujete jednu od svojih omiljenih pesama koje vam uvek podižu raspoloženje u trenu i prisiljavaju vas na ples? Uverite se da su neke od tih pesama vaš najbolji budilnik. Na ovaj način ćete se najbrže razbuditi i doslovno iskočiti iz kreveta.

Probudite vaš mozak

Kako biste se najbrže razbudili, morate probuditi vaš ​​mozak. To možete veoma brzo postići igrajući neku mozgalicu poput Sudoku ili rešavanja ukrštenice.

Provetrite sobu

Ako želite da se osećate budni, soba u kojoj ćete provesti svoje radno vreme ne bi trebalo da bude previše zagušljiva. Dakle, redovno provetravajte prostoriju po nekoliko minuta kako bi prevladavao svež vazduh. U toplim sobama umor će vas svladati mnogo brže i zbog toga ćete se osećati pospano. Temperatura prostorije u kojoj radite mora biti što je moguće manja.

Izbegavajte ugljene hidrate

Namirnice bogate ugljenim hidratima i šećerom nisu dobre za zdravlje jer uzrokuju velike promene u nivoima energije. Da biste to izbegli, za doručak izaberite namirnice bogate proteinima.

Odlično jutro i još bolji dan: Usvojite ove zdrave jutarnje navike!

foto: Profimedia

Odmarajte oči

Ako radite za računarom, onda vas sigurno često uhvati umor tokom radnog vremena. Naime, stalnim gledanjem u ekran umarate mozak i oči pa je potrebno pružiti zasluženi odmor. Odmorite oči i odmaknite se od računara za nekoliko minuta.

Učinite nešto što vas čini srećnim

Hormon sreće ili endorfin će razbuditi vaš mozak, tako da tokom radnog vremena odvojite nekoliko trenutaka i učinite nešto što vas čini srećnim. Bilo da je telefonski razgovor s voljenom osobom, dopisivanje s prijateljima ili gledanje zabavnih fotografija, pronađite aktivnost koja će vas razveseliti i razbuditi vaš ​​um.

Uprkos vašem poslu i gustom rasporedu brojnih obaveza koje imate svaki dan, nemojte zanemariti sebe i svoje zdravlje. Pobrinite se da dobijete dovoljno sna svaki dan da biste mogli normalno da funkcionišete. Nekoliko šoljica kafe definitivno nije rešenje za opstanak tokom radnog vremena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs