Riznica vitamina, minerala i probiotika

Vodeni kefir: 10 puta bolji od mlečnog, menja probiotik, laksativ, i gomilu tableta! (RECEPT)

Podignite imunitet, obnovite organizam

Medicina
13:32h Autor:
Vodeni kefir: 10 puta bolji od mlečnog, menja probiotik, laksativ, i gomilu tableta! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Vodeni kefir je blago gazirano piće sa osvežavajućim i umereno kiselim ukusom. Odlična je zamena za sok, a i pogodan je za sve koji ne preferiraju ili ne mogu da konzumiraju mlečni kefir.

Tibikos, tibi, vodeni kefir, šećerni kefir, japanski kristali ili biserne suze - mnogi nazivi prate ovaj probiotik koje nastaje fermentacijom tibikos kefirnih zrnaca.

Potrebni sastojci su kefirna zrnca, voda, šećer i dodatak osušenog voća ili agruma. Fermentacija traje između 24 i 72 sata.

Prirodna zaštita za telo i um

Tibikos probiotička kultura sadrži savršenu simbiozu bakterija mlečne kiseline i kvasnih gljivica koje zajedno čine polisaharidnu materiju kristalne strukture. Zrnca tibikos probiotika uz pomoć enzima cepaju saharide u polisaharide (dekstrane), odnosno pojedu šećer i pretvore ga u zdravo probiotičko piće koje sadrži mnoge blagotvorne materije za vaš organizam, kao što su:

Probiotici

Probiotici su živi mikroorganizmi ("dobre bakterije") koji pomažu u uspostavljanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u našim crevima. Efektni su u sprečavanju razvoja različitih bakterija i gljivica, posebno gljivice Kandide albicans.

Antioksidansi

Dobre crevne bakterije, enzimi i koenzimi, vitamini C, E i A i elementi selenijum i cink zajedno čine antioksidansni obrambeni sistem koji služi za borbu protiv slobodnih radikala.

Recept jedne Beograđanke: Pravila sam i pila kefir punih 30 dana, a rezultati su neverovatni! (FOTO)

foto: Shutterstock

Vitamini B kompleksa - niacin

Vitamin B3 (niacin) je jedan od 8 B vitamina koji telu pomažu da pretvori hranu u energiju. Nužni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomažu i nervnom sistemu i mozgu.

Aminokiseline - triptofan

Često proglašavan "prirodnim Prozakom", triptofan je jedan od 8 esencijalnih aminokiselina. On je bitan za sintezu serotonina i melatonina, važnih neurotransmitera odgovornih za san i suočavanje sa stresom.

Dobrobiti vodenog kefira

- Reguliše razmenu obrambenih materija u organizmu (pojačava proizvodnju limfocita koji služe u obrani našeg organizma od bolesti).

- Pomaže kod bolesti srca, reguliše pritisak (visok i nizak) i razgrađuje holesterol u krvnim sudovima

- Leči gušteraču, jetru i slezinu

- Čisti žučne kanale, dvanaestopalačno crevo i otapa kamenje u žuči

- Leči želudac i creva, uspostavlja redovnu probavu i čisti creva od zaostalih naslaga

- Pomaže kod bolesti bubrega

- Revitalizuje organizam uklanjajući umor, pospanost i bezvoljnost

Priznati britanski hirurg: Ovako se trajno leči loše varenje, zatvor i tvrda stolica, bez hemije i lekova!

foto: Shutterstock

- Uklanja simptome stresa poput opadanja kose, masne ili preterano suve kože, pucanja noktiju

- Pomaže kod kožnih oboljenja, psorijaze, gljivičnih, virusnih i bakterijskih infekcija

- Štiti od vaginalnih problema (za žene s učestalim vaginalnim infekcijama - gljivičnim, bakterijskim, virusnim)

- Leči neurološke probleme, nesanicu, ublažava simptome teških psihičkih bolesti

- Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca, pa je pogodan kod raznih oblika anemije i obilnih krvarenja

- Uklanja višak vode iz organizma

- Podstiče rast trombocita pa rane brže zarastaju, što je pogodno za dijabetičare, u čijem slučaju se ne sme stavljati više od jedne kašike šećera

Kako napraviti vodeni kefir

Napraviti probiotičko piće vodenog kefira jednostavno je i zabavno. Možete se igrati raznim dodacima poput suvog voća, đumbira ili agruma, i sami odabrati najomiljeniji okus.

Za osnovni recept potrebni su vam tibikos kristali (gljivice), filtrirana voda i smeđi šećer.

Sastojci za teglu od 2 litre: 6 kašika Tibikos kristala, 6 kašika smeđeg šećera, 6 komada suvog grožđa ili drugog po izboru, 1 limun ili pomorandža (iseckati na četvrtine), filtrirana voda.

Sve kreće iz glave: 9 bolesti koje dobijamo samo zbog psihe!

foto: Profimedia

Priprema: U čistu teglu stavite vodu, šećer, zrnca kefira i suvo voće po želji. Promešajte i pokrijte tanjirićem. Ne držite na direktnom suncu, već na sobnoj temperaturi na tamnijem mestu. Fermentacija traje po želji, 24, 48 ili 72 sata.

Što se duže fermentiše, kefir postaje jači - jačeg okusa i više gaziran. 24-satni kefir deluje kao laksativ, a 48-satni stabilizuje crevne funkcije.

Kada prođe željeno vreme fermentacije, tečnost procedite kroz sito, sklonite voće, a zrnca dobro i pažljivo isperite pod mlazom vode. Tečnost koju ste procedili je vodeni kefir i možete ga čuvati u frižideru do 5 dana.

Napomena: Za pripremu kefira koristite isključivo drveni pribor. Metal će uništiti većinu blagotovornih funkcija ovog napitak.

Sa zrncima koja su ostala možete početi ciklus ponovo. Kristali će se svakim ciklusom povećavati u volumenu. Što ima više šećera, to je veći volumen zrnaca.

Pauza i čuvanje vodenog kefira

Ako želite da napravite pauzu, možete zrnca da stavite u teglu sa malo vode i malo šećera, i držite u frižideru do 5 dana. Za dužu pauzu morate da dehidrirate ili zamrznete kefirna zrnca.

Gde nabaviti Tibikos zrnca?

Zrnca vodenog kefira najbolje je nabaviti od osoba koje ih već imaju, po mogućnosti, već aktivna zrnca. Zamrznutim zrncima kefira potrebno je nekoliko dana da "dođu k sebi", zato je najbolje dobiti višak već aktiviranih zrnaca od ljubitelja Tibikosa.

Šta vam kardiolog nikad neće reći: Bolest srca nije ni slučajna ni nasledna, a ovo je pravi lek!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs