Savršena detoksikacija

Jelu daje sjajan ukus, a telu zdrav sistem za varenje, disanje i brz metabolizam: Ovaj sos treba stalno jesti! (RECEPT)

Umiruje imuni sistem, stimuliše apetit, sprečava nadutost i sagoreva otpadne materije i toksine

Fitnes & Nutricija
Autor:
Jelu daje sjajan ukus, a telu zdrav sistem za varenje, disanje i brz metabolizam: Ovaj sos treba stalno jesti! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Čatni je gusti sos koji je sastavni dio tradicionalnih ajurvedskih jela.

Kombinacija nane i korijandera u čatniju se može uklopiti uz sve vrste jela, a svojom aromatičnom svežinom podiže najobičnije jelo na viši nivo dok istovremeno pruža telu snažnu dozu antioksidanasa.

Nana i korijander su biljke koje umiruju i hlade, stimulišu vitalnu energiju i alkalizuju telo. Deluju blagotvorno i umirujuće, osvežavaju telo i um, i pomažu da zadržimo svežinu tokom vrelih dana, kada nam je ona najpotrebnija.

Dobrobiti nane

Drevna lekovita biljka koja se koristi u narodnoj medicini kao lek za mnoge boljke. Listovi sveže nane imaju sladak ukus, dok miris mentola osvežava, podiže koncentraciju i stimuliš um i telo. Važna je za kompletno zdravlje disajnog sistema. Ublažava smetnje pri disanju pa se koristi za uklanjanje sluzi iz disajnih puteva i otvaranje sinusa. Listovi sveže nane umiruju i probavni sistem i čiste želudac.

Ova biljka pomaže kod svih oblika stagnacije - u krvi, limfi, želucu, žučnoj kesi i plućima. Smiruje upale grla i očiju, opušta mišiće, koristi se za ublažavanje glavobolje i raznih vrsta grčeva i bolnih nadražaja, uključujući grčeve u crevima i materici. Nana je moćna biljka koja snižava visok krvni pritisak.

Ovi čajevi imaju 3 puta jači efekat nego sat vremena vežbanja u teretani!

foto: Profimedia

Konzumirajte 3-4 supene kašike svežeg soka od nane 2 puta dnevno ili uključite čatni od nane, bez dodavanja soli, u svakodnevnu ishranu za efektno kontrolisanje hipertenzije.

Dobrobiti korijandera

Korijander je još jedna drevna lekovita biljka koja se koristi hiljadama godina kao prirodan pročišćivač krvi i kao jedno od najboljih sredstava za detoksikaciju. Ima opor i gorak ukus koji postaje sladak tokom varenja.

Podstiče pravilno funkcionisanje jetre, a njegova dijetetska vlakna olakšavaju rad creva. Umiruje imuni sistem, stimuliše apetit, sprečava nadutost i sagoreva otpadne materije i toksine.

Ova moćna biljka takođe štiti mokraćni sistem od infekcije jer deluje kao diuretik, a samim tim efektno uklanja upalu iz mokraćne bešike. Njegova svojstva hlađenja vrlo su delotvorna u lečenju upalnih stanja.

Sok od svežih listova korijandera se pije kao lek kod alergija, upala grla, povišene kiselosti organizma i kod infekcija mokraćnog sistema. Sveža biljna pasta se koristi spolja za smirenje osipa na koži i opekotina, a sveža obloga se primenjuje i na kapke za lečenje konjuktivitisa.

Dodajte ovaj moćni začin u svako jelo: Spas za ljude s visokim pritiskom!

foto: Shutterstock

Recept za čatni od nane i korijandera

Sastojci: 1 šoljica svežih listova korijandera, 1 šoljica svežih listova nane, 1 čen belog luka, pola sveže zelene čili papričice, 1 kašika rendanog svežeg đumbira, 2 kašike limunovog soka, četvrtina kašičice himalajske soli, 1 kašika vode (ili tek toliko da se sastojci izmešaju u pastu)

Priprema: Odvojite sveže listove mente i korijandera od stabljike, listove dobro operite pa krupno naseckajte. Oljuštite sveži koren đumbira i izrendajte količinu od 1 kašike. Svežu zelenu čili papričicu krupno naseckajte. Sve sastojke ubacite u blender i dodajte dovoljno soka od limuna kako bi sastojke izmešali u pastu. Limunov sok će zadržati lepu zelenu boju sosa.

Sve izmešajte 2 minuta u blenderu, kako biste dobili glatku pastu. Po potrebi dodajte 1 ili 2 kašike vode za željenu gustinu.

Budući da se ovaj čatni ne kuva, treba da ga iskoristite u roku od najviše 3 dana. Čuvajte ga u frižideru, u hermetički zatvorenoj staklenoj posudi.

Poslužujte čatni od nane i korijandera uz sve vrste slanih jela.

Izbacila meso iz ishrane na mesec dana: Potpuno iskreno iskustvo - šta mi se sve dogodilo s telom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs