Peršun je najpopularniji začin u svetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cele godine (naravno, najbolji je iz sopstvene bašte).
Ima delikatesni i osvežavajući ukus i prelepo lišće svetlozelene boje, zbog čega je nezamenljiv kao začin ili ukras za jelo.
Toliko smo navikli na peršun, da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrednosti i lekovita svojstva.
U istraživanjima se pokazalo da ekstrakt peršuna povećava antioksidativni kapacitet krvi. Osim flavonida, peršun je odličan izvor vitamina C i A koji imaju važnu ulogu u zaštiti našeg organizma od mnogih bolesti.
Vitamin C ima mnogo različitih funkcija.
Vitamin C takođe ima izvanredna antiupalna svojstva, zbog čega je odličan u lečenju svih vrsta artritisa. Osim toga, vitamin C je važan za rad našeg imuniteta. Redovan unos ovog vitamina može sprečiti grip, prehlade, upale grla i uha.
Kao i vitamin C, beta-karoten povoljno uteče na astmu, osteoartritis i reumatoidni artritis. U našem telu beta-karoten se pretvara u vitamin A – nutrijent koji igra važnu ulogu u radu našeg imuniteta. Peršun za zdravlje srca
Peršin je dobar izvor folne kiseline. Folna kiselina je bitna za mnoge procese koji se odvijaju u našem organizmu, ali najviše je poznata po ulozi koju igra u zdravlju kardiovaskularnog sistema. Folna kiselina pomaže pretvoriti homocistein u dobru stvar. Homocistein je potencijalno opasno jedinjenje koje može direktno oštetiti krvne sudove.
Visoki nivo homocisteina povećava opasnost od moždanog i srčanog udara kod ljudi sa aterosklerozom ili bolešću srca. Zbog toga se ljudima koji pate od ovih bolesti, preporučuje hrana bogata folnom kiselinom. Zaštita od reumatoidnog artritisa
Korisni saveti:
- Svež peršun je bolji od suvog; ako morate kupiti suvi peršun, birajte onaj iz organskog uzgoja.
- Birajte peršun sa lišćem tamnozelene boje. Izbegavajte grane koje imaju žućkastu boju ili koje su uvenule – to je znak da su stare ili oštećene.
- Svež peršun možete držati u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Ako je peršun uvenuo, pošpricajte ga sa malo vode, pre nego što ga stavite u frižider.
- Ako imate višak peršuna, možete ga lako osušiti tako da ga naseckate i ostavite na kuhinjskoj krpi. Kada se osuši, držite ga u dobro zatvorenoj staklenoj flašici na tamnom, hladnom i suvom mestu.
- Peršun možete i zamrznuti. Zadržaće svoj ukus, ali će izgubiti hrskavost.
- Peršun se može koristiti u skoro svim jelima – supama, salatama, jelima od povrća i žitarica.