Obratite pažnju

Žlezda epifiza: Deluje duboko iz mozga, podmuklo krije bolesti, a ovo su simptomi da ne radi kako treba!

Današnji naučnici ali i psihoterapeuti tvrde da je pinealna žlezda i ono mesto gde se krije i kapija našeg višeg bića, onaj onostrani deo naše duše, deo koji reaguje na duhovne nadražaje

Medicina
14:58h Autor:
Žlezda epifiza: Deluje duboko iz mozga, podmuklo krije bolesti, a ovo su simptomi da ne radi kako treba!
Foto: Profimedia

Još se od pradavnih vremena epifiza ili pinealna žlezda smatrala se trećim okom kod čoveka. To oko, naravno, nije bilo kao ovo koje imamo na spoljašnjem delu lobanje, ali nedavna istraživanja govore da možda i treba to oko posmatrati baš kao i pravo oko u glavi, piše Kodren.com. Kako su lekari sa jednog američkog univerziteta zaključili, epifiza je slična toj žlezdi kod guštera, a ona je opet sastavljena od potpuno istih ćelija kao i oko, uključujući i fotoreceptore koji reaguju na svetlost. Pinealna žlezda nalazi se u mozgu, u samom središtu, zatvorena debelim slojevima sive mase.

Postavlja se logično pitanje koja je onda funkcija pinealne žlezde ako se ona nalazi duboko u mozgu, gde svetlost nikako ne dopire? Oni malo slobodniji u tumačenju onostranog rekli bi da je to ono treće oko koje nam govori šta da radimo i koje reguliše naše instinkte i slutnje.

Funkcija pinealne žlezde kao i kod svake žlezde lučenje hormona, ovoga puta melatonina, veoma značajnog hormona koji utiče na spavanje i budnost, a time i na funkcionisanje celog organizma. U suštini, sam melatonin se luči noću (zato se deci kaže da dok spavaju rastu), što znači da organizam, odnosno epifiza "prepoznaje" kada je dan a kada noć, moguće baš zbog fotoreceptora koje su otkrili američki naučnici.

Ona to radi kako bi uspavala organizam noću radi odmora, uvela telo u pubertet i period naglog rasta ali i pokrenula polni nagon i razmnožavanje, kako bi jedinka produžila vrstu. Sve to zavisi od procene dužine dana i noći i vremena koje telo može provesti u ovim uslovima.

Nadbubrežna žlezda može da razori ceo organizam: Simptomi koje ne smete da ignorišete!

foto: Shutterstock

Današnji naučnici ali i psihoterapeuti tvrde da je pinealna žlezda i ono mesto gde se krije i kapija našeg višeg bića, onaj onostrani deo naše duše, deo koji reaguje na duhovne nadražaje, koji je okrenut isključivo onostranom. Ona je otvor za svetlost koja dolazi iz nas samih i naših duhovnih delova i osluškujući je možemo utvrditi šta je u dubini naše duše.

Epifiza utiče i na naše nagone, ali i instinkt, za koji znamo da ako mu se prepustimo može nam nepogrešivo reći kuda idemo.

Budući da smo u današnje vreme potpuno odbacili sve što ne dolazi od tehnologije i stvarnog sveta i naša pinealna žlezda trpi, kvareći se i doslovno prljajući se otpadom i naslagama briga koje nosimo sa sobom. Tako se smatra da skoro svaki čovek danas ima neku vrstu ciste na epifizi a da to i ne zna ili otkrije na rutinskom pregledu magnetnom rezonancom ili pregledu koji se obavlja iz drugih razloga.

Cista na epifizi javlja se iz više razloga, mada pravi razlog i nije utvrđen do kraja. Pored infekcije bakterijom Ehinokokus, koja dovodi do stvaranja ciste i njenog ubrzanog rasta, ostale ciste najčešće se javljaju same od sebe, mogu se javiti i kod dece i mogu proći i neprimetno. Ipak, ukoliko uočite simptome poput nejasnih i čestih glavobolja, mutnog vida, gubitka svesti, vrtoglavica, dezorjentisanosti, nekoordinacije i nespavanosti, javite se lekaru kako biste isključili druge bolesti.

Prevencija prehlade, mršavljenje, inhalacija: Znate li koji čaj se koristi za šta?

foto: Shutterstock

Novija istraživanja ukazuju na to da povećana količina stresa može dovesti do nagomilavanja melatonina u žlezdi, što dovodi do zapušavanja kanala koji treba da sprovode melatonin iz epifize i njegovog zadržavanja unutar žlezde. Na taj način uvećana pinealna žlezda može biti i opasna po okolno tkivo, jer pritiska masu oko sebe.

Lečenje cistično izmenjene epifize sprovodi se samo ukoliko se utvrdi da je cista na neki način opasna po organizam. U nekim slučajevima radi se biopsija kako bi se isključili tumori mozga i ako se utvrdi da je cista na epifizi benigna, pacijent ne dobija terapiju. Operacija se preporučuje samo ukoliko se utvrdi da cista ili uvećana epifiza pritiska okolno tkivo.

U suštini, epifiza traži da mislite na nju i njeno zdravlje, kao i u ostalom na svoje. Trudite se da se držite dalje od stresnih situacija, pronađite način da se smirite, makar u nekim delovima dana. Neke teorije kažu da je poželjno provoditi više vremena na suncu i naročito u ranim jutarnjim satima posvetiti se meditaciji.

Hranite se zdravo i održavajte higijenu radi izbegavanja infekcije bakterijom. I ponekad poslušajte svoje "treće oko".

Lek za arterije i krvne sudove bolji od tableta: 10 najmoćnijih namirnica!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs