Važno je da znate

Endometrioza: Simptomi i uzroci podmukle, hronične ženske bolesti!

Mnoge žene svakog meseca trpe jake bolove, ne sluteći šta ih zapravo izaziva

Medicina
Autor:
Endometrioza: Simptomi i uzroci podmukle, hronične ženske bolesti!
Foto: Shutterstock

Endometrioza je vrlo bolan poremećaj kod žena, u kojem tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost materice, počinju da rastu van nje. Endometrioza često uključuje jajnike, creva i tkivo male karlice. Endometriozna tkiva se mogu proširiti i izvan područja male karlice, ali vrlo retko, piše Kodren.com.

Kod endometrioze, pogrešno urasla endometriozna tkiva nastavljaju da se ponašaju normalno - rastu, pucaju i krvare kod svakog menstrualnog ciklusa. Zbog toga što nema načina da napuste telo, ostaju zarobljena. Kada endometrioza uključuje jajnike, može se pojaviti cista, koja se zove endometriomas.

Okolna tkiva mogu biti nadražena, što može da ostavi ožiljke. Endometrioza može da uzrokuje i bol, a ponekad i otok, posebno tokom menstrualnog ciklusa. Mogu se pojaviti i problemi sa plodnošću, ali srećom postoje vrlo efektivni tretmani za lečenje.

Simptomi endometrioze

Primarni simptom endometrioze je bol u području karlice, koji je često povezan sa menstrualnim ciklusom. Iako većina žena ima grčeve tokom menstruacije, one s endometriozom obično bol opisuju mnogo intenzivnijim nego obično. Takođe se kod većine žena ta bol s vremenom povećava.

Česti znakovi i simptomi endometrioze uključuju:

- Bolne menstruacije

- Bol kod polnog odnosa

- Bol kod uriniranja

- Jako krvarenje

- Probleme s plodnošću

Parkinsonova bolest može da se javi i pre 40: Ovo su prvi simptomi i jedini uzrok oboljenja mozga!

foto: Shutterstock

Takođe, među simptomima su i umor, dijareja, zatvor, povraćanje...

Jačina bola ne mora nužno da bude pokazatelj razvijenosti stanja. Neke žene sa endometriozom imaju veći bol, dok neke imaju manji ili čak nikakav.

Kada posetiti lekara?

Posetite lekara čim dobijete bilo koji od znakova ili simptoma koji se pojavljuju kod endometrioze. Pravi uzrok boli u području karlice može se otkriti vrlo teško, ali rano otkrivanje problema može sprečiti neželjene komplikacije i bol.

Endometrioza se može sa sigurnošću dijagnostikovati isključivo

laparoskopijom. Ultrazvučna dijagnostika - nalaz manjih ili većih homogenih, hipoehogenih cista na jajnicima može samo da otkrije sumnju na endometriozu.

Uzroci endometrioze

Iako tačan uzrok endometrioze nije siguran, ima nekoliko mogućih objašnjenja:

Retrogradna menstruacija

Najčešće objašnjenje za endometriozu. Kod retrogradne menstruacije, krv koja sadrži endometriozne ćelije vraća se nazad kroz jajovode i u matericu umesto da izađe iz tela.

Dijabetes, neplodnost, srčana mana: Otisak prsta otkriva koja bolest vas vreba!

foto: Shutterstock

Rast embrionalnih ćelija

Ćelije koje oblažu trbušne i karlične šupljine dolaze iz embrionalnih ćelija. Kada se jedno ili više manjih područja ćelija koje oblažu te šupljine pretvore u endometriozno tkivo, može se razviti endometrioza.

Prenos endometrioznih ćelija

Krvni sudovi i tkiva mogu preneti endometriozne ćelije do drugih delova tela.

Poremećaj u imunom sistemu

Može da se desi da problem s imunim sustemom onemogući telu da prepozna i uništi endometriozna tkiva koja rastu izvan materice.

Lečenje endometrioze

Lečenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lekove. Pristup koji vi i vaš lekar odaberete zavisiće od težine vaših simptoma i o vašim planovima za trudnoću. Lekari prvo preporučuju konzervativne pristupe lečenju, a operacija je poslednji izbor.

Lekar može da preporuči uzimanje lekova koji će smanjiti bol, poput nesteroidnih analgetika, kako bi vam bilo lakše kod bolnih menstrualnih grčeva. Ipak, ako primetite da čak i maksimalna doza ne olakšava bol i ne opušta vas, odbacite ovaj pristup i probajte neki drugi kako bi upravljali vašim simptomima.

Hormonska terapija

Dopunski hormoni su ponekad vrlo efikasni u smanjenju ili potpunoj eliminaciji bola koja nastaje zbog endometrioze. To se događa zbog toga što rast ili pad hormona tokom menstrualnog ciklusa može da izazove zgušnjavanje implantanata endometrijuma, pucanje i krvarenje. Hormonska terapija može da uspori rast i spreči nova pojavljivanja endometrialnih tkiva.

Ležanje na podu ima 9 neverovatnih blagodeti: Obnavlja mozak i kičmu, eliminiše stres i glavobolju!

foto: Shutterstock

Operacija

Ako imate endometriozu, a planirate trudnoću, operacija se može primeniti, kako bi se uklonilo što više endometrioze, a u isto vreme sačuvala vaša materica i jajnici. Ako trpite veliki bol zbog endometrioze, operacija bi takođe mogla da bude rešenje. Ali, i bol i endometrioza se uvek mogu vratiti.

Operacija se radi laparoskopski ili kroz tradicionalnu abdominalnu operaciju. Kod laparoskopskog postupka hirurg ubacuje instrument (laparoskop) kroz mali rez u blizini pupka i s još jednim malim rezom uklanja endometriozna tkiva.

Histerektomija

U težim slučajevima endometrioze, operacija uklanjanja maternice, kao i jajnika, može biti najbolje rešenje. Histerektomija je uvek zadnji izbor, posebno za žene koje su još uvek reproduktivno sposobne.

Alternativne mogućnosti

Prirodna medicina preporučuje obloge od ricinusovog ulja na donjem delu stomaka tri puta nedeljno u trajanju od jednog sata, promene u ishrani i upotrebu prirodnog progesterona. Važno je da znate i da estrogen pogoršava njene simptome.

Hormoni upravljaju našim organizmom: Balans ova 3 je presudan za zdravlje žena!

foto: Profimedia

Redovna fizička aktivnost sniziće prekomernu koncentraciju estrogena. Većina ljudi upoznata je s činjenicom kako kod sportistkinja koje se intenzivno bave sportom, prevelika telesna aktivnost toliko snizi nivo estrogena da dolazi do potpunog izostanka menstuacije.

U slučaju endometrioze se ne zagovara sportska aktivnost koja će izazvati ovakav učinak, nego redovna, umerena vežba koja je vrlo korisna i pomaže telu u procesu oslobađanja viška estrogena.

Recept za čaj za uklanjanje endometrioze takođe može da pomogne u lečenju.

Sastojci: 20 g majorana, 15 g latica nevena, 20 g virka, 30 g imele, 30 g kore vrbe, 25 g kantariona.

Priprema: Pomešajte sve sastojke i prokuvajte 1 kaščicu ove čajne mešavine u 2,5 dl ključale vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i pijte 2-3 šolje dnevno.

Čarobni sirup i čaj od belog sleza: Leči bronhitis, ubrzava metabolizam, podiže imunitet za čas! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs