Zaboravite na bol u vratu

Ležanje na podu ima 9 neverovatnih blagodeti: Obnavlja mozak i kičmu, eliminiše stres i glavobolju!

Držanje tela se dovodi do savršenstva

Medicina
Autor:
Ležanje na podu ima 9 neverovatnih blagodeti: Obnavlja mozak i kičmu, eliminiše stres i glavobolju!
Foto: Shutterstock

Postoji poseban razlog zašto većina Azijata više voli da spava na podu koristeći tanke dušeke umesto mnogo udobnijeg kreveta. Nije u pitanju opsednutost načinom života koji praktikuje jednostavnost, već zaista postoje neverovatnezdravstvene prednosti, koje ostatak sveta gotovo da i ne poznaje!

Naime, Azijati veruju da postoji više prednosti ležanja i spavanja na podu, jer što smo bliži zemlji, to se našem telu isporučuje više energije. Ovo nije samo sujeverje, već je u velikoj meri podržano naučnim istraživanjima i dokazima.

Kada smo već naviknuti da ležimo u udobnom, toplom i mekom krevetu, spavanje na tankom dušeku na podu sigurno će doneti bolove u leđima. Međutim, posle samo nekoliko noći provedenih spavajući na podu ili ležeći preko dana, osetićete neverovatnu razliku!

Ovo je devet najvećih zdravstvenih koristi koje po ljudski organizam ima ležanje na podu:

Za zdravu kičmu i pršljenove Kada spavamo u krevetu čiji je dušek posebno mekan, sigurno nemamo u vidu da će nam se kičma i pršljenovi saviti i formirati krivu koja može biti loša po naše dugoročno zdravlje. Zbog toga je ležanje na čvrstom odlična stvar za našu kičmu. Štaviše, kičma je središte našeg nervnog sistema, pa će i njeno zdravlje uticati na taj sistem i najviše na njegov centralni organ, a to je mozak.

Zbog njega su Japanci zdravi i žive najduže: 10 zlatnih saveta slavnog lekara (105)!

foto: Shutterstock

Drži ramena čvrstim i zategnutim U previše mekanom madracu ramena se savijaju i preterano opuštaju. Kada ležimo na podu, naše telo će biti primorano da se podesi prema patosu koji je čvrst i nemilosrdno ravan. Sama anatomija ramena će onda prosto slediti takve okolnosti, što će značiti čvrsto i utegnuto držanje ramena pri hodanju i u stojećem stavu.

Odlično za vrat Skoro svako pokretanje našeg tela u bilo kojoj situaciji neizostavno prati savijanje u vratnom delu. Ovakav položaj stalnog napora u toj regiji veoma opterećuje naš vrat. Ležanje na podu primoravaće naš vrat da bude pozicioniran paralelno sa plafonom. Zato je ovo zaista odlična vratna vežba, slična onoj kada pokušavamo da spavamo bez ikakvog jastuka.

Održava stav tela Iz prethodno navedenih koristi moglo se videti kako se ležanje na podu odražava na pravilno držanje tela. Pravilan telesni stav znači sve ono što smo do sada istakli, a to je zdrava kičma i pršljenovi sa pravim vratom i čvrstim ramenima. Ležanje na podu može da učini to da držanje našeg tela bude perfektno u svakom trenutku.

Olakšava glavobolju Postoji mnogo faktora koji uzrokuju glavobolju. Iako neki od njih mogu biti zaista loš znak, ako se glavobolja samo povremeno javlja kada smo pod stresom ili osećamo nedostatak sna, onda je to normalno. Što manja upotreba lekova za glavobolju je veoma preporučljiva, pa umesto analgetika korisno je ležati na podu kako bi glavobolja bila olakšana ili sasvim otklonjena. Ovo je ujedno i najprirodniji način da se izborimo sa lakim migrenoznim bolovima.

Lek nam je sve vreme ispred nosa: Ubica kancerogenih ćelija raste u svakoj bašti?

foto: Shutterstock

Instant rešenje za nadimanje Iako su potrebne dodatne studije o povezanosti, postoje izvesni dokazi da ležanje na podu može veoma brzo da reši nadimanje u stomaku. Iako je potrebno da se otkriju glavni uzroci ove pojave, ležanje na ravnom patosu može nam pomoći da ublažimo simptome nadimanja.

Balansira protok krvi Jedan od vodećih faktora koji može izazvati glavobolju je kada glava ne dobija dovoljno kiseonika, pa krv ne može optimalno da protiče. Glavna funkcija krvi nije samo da donosi hranu već i kiseonik. Kada ležimo na podu to nam može pomoći da se uravnoteži protok krvi u našim sudovima i onda se krv raspoređuje ravnomerno u organizmu.

Umiruje um Mora da postoji dobar razlog zašto većina mentalnih terapeuta traži od svojih pacijenata da leže na kauču tokom konsultacija. To je zato što ležanje može pomoći da se um stabilizuje i primiri. Kad god osećamo da smo pod stresom, zašto ne bismo jednostavno legli na pod i primirili se. Bićemo iznenađeni koliko je zapravo efikasan ovaj veoma jednostavan potez za naš um.

Opušta telo Ne samo zbog uma, već ležanje na podu može biti korisno i za naše telo. Nakon veoma dugog i iscrpljujućeg dana na poslu, prva stvar o kojoj razmišljamo je tuširanje i krevet. Uz ovo bismo mogli da dodamo još jedan ritual koji će nam i te kako pomoći da opustimo svoje telo, a to je ležanje na patosu. Zato, osveženi posle tuširanja namestimo posteljinu na podu i zaspaćemo kao bebe!

Parkinsonova bolest može da se javi i pre 40: Ovo su prvi simptomi i jedini uzrok oboljenja mozga!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs