obavezno pročitajte

Lek nam je sve vreme ispred nosa: Ubica kancerogenih ćelija raste u svakoj bašti?

Može izazvati i zdravstvene poteškoće posebno ako se njegova stabljika žvaće

Medicina
Autor:
Lek nam je sve vreme ispred nosa: Ubica kancerogenih ćelija  raste u svakoj bašti?
Foto: Shutterstock

Snažni borac u teškoj borbi protiv zloćudnih tumora mogao bi da postane i poznati žuti cvet koji se koristi u narodnoj medicini za lečenje raznih bolesti.

Širom sveta poznat je kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka. Narcis. Iako ovo otkriće zvuči kao neka priča, bajka, čini se kako u njoj ima mnogo istine. Naime, naučnici su otkrili prirodni spoj koji se nalazi u evropskoj vrsti narcisa, "Amaryllidaceae Narcissus", alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj ćelija tumora, kažu naučnici.

Ćelije tumora posebno su osetljive na redukciju u sintezi proteina.", objašnjava studija objavljena u naučnom magazinu "Structure". Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog porekla među kojima je i morfijum (poznat kao lek protiv bolova), kinin (upotreba u lečenju malarije) i efedrin (sredstvo za lečenje plućnih bolesti).

Podstiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije ćelija tumora. Veže se uz ribozome koji su odgovorni za sintezu proteina.

Istraživanje je sprovedeno belgijskom Univerzitetu pod vođstvom Denisa Lafontejna. Studija je pokazala kako narcis uzrokuje i određene zdravstvene poteškoće, posebno osip i nesvesticu, ako se njegova stabljika žvaće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs