Jedna od 3 osobe na svetu kojoj je pomogla

Majci (36) oboleloj od raka davali još 6 meseci života: Revolucionarna terapija je vratila iz mrtvih! (FOTO)

Osećala sam se tako bespomoćno. Prestala sam da kupujem novu odeću jer nisam bila sigurna hoću li imati vremena da je nosim. Prestala sam da planiram odmor sa svojom porodicom jer nisam znala šta će biti do leta, hoću li uopšte do tada još biti živa. U isto vreme nisam želela da gubim nadu, a osećala sam se tako nemoćno, rekla je Emili

Medicina
Autor:
Majci (36) oboleloj od raka davali još 6 meseci života: Revolucionarna terapija je vratila iz mrtvih! (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook / scott.dumler.3

Za Emili Damler (36), majku troje dece iz Kanzas Sitija u SAD-u, život se preokrenuo naglavačke kada su joj 2013. godine dijagnostikovali Non Hočkin limfom - oblik raka koji nastaje u belim krvnim zrncima (limfocitima), a oni su deo imunog sistema tela. Nastaje u limfnom sistemu i širi se po celom telu.

Lekari su joj davali još svega šest meseci života, nakon što joj ni jedna terapija nije pomogla.

"Osećala sam se tako bespomoćno. Prestala sam da kupujem novu odeću jer nisam bila sigurna hoću li imati vremena da je nosim. Prestala sam da planiram odmor sa svojom porodicom jer nisam znala šta će biti do leta, hoću li uopšte do tada još biti živa. U isto vreme nisam želela da gubim nadu, a osećala sam se tako nemoćno", rekla je.

Za ovu nesrećnu ženu usledilo je čudo. Ušla je u novo kliničko ispitivanje koje se zove CAR-T terapija. Dobila je spasonosnu imunoterapiju u kojoj lekari koriste krvna zrnca da traže i uništavaju ćelije raka. Tretman je bio više nego uspešan, simptomi bolesti su se povukli i već je dve godine u remisiji. Ona je jedna od troje ljudi na svetu kojoj je ova terapija pomogla.

Rak je trebalo da ga ubije: Lekari ga otpisali, on ozdravio zahvaljujući ovakvoj ishrani! (VIDEO)

"I danas mi je nekako čudno kada pomislim na to da sam preživela rak. Čovek nikada ne pomisli da će baš on dobiti rak, već to kao da se događa samo drugima. Nisam imala nikakve simptome, ništa za šta sam mogla da se uhvatim", ispričala je, a prenosi Daly Mail.

Dodaje da je jednog dana primetila krv u stolici, a kada je nazvala svog lekara, rekao joj je da hitno ode u bolnicu. Iz bolnice nije izašla 43 dana jer njen imuni sistem nije proizvodio dovoljno trombocita. Lekari su joj rekli da je njeno zdravstveno stanje vrlo ozbiljno i da bi moglo da se dogodi da iskrvari od samo male povrede.

Do 2015. godine prošla je niz testova i terapija, uključujući 50 transfuzija krvi, steroide, uklanjanje slezine, hemioterapiju... Ali, pomoći nije bilo. Tada joj je lekar spomenuo kliničko testiranje i rekao da joj je to još jedina šansa da preživi. Bila je to slamka spasa za koju se čvrsto uhvatila.

Podvrgli su je nekim testovima i postala je odgovarajući kandidat za eksperimentalno lečenje u MD Anderson Cancer Center-u.

Farmaceutske kompanije ne žele da znate ovo: Jeftini lek iz prirode koji uništava ćelije raka!

Iz njene krvi su izdvojili T ćelije, u laboratoriju su ih genetski modifikovali, umnožili u milione, pa vratili u njen krvotok. T ćelije genetskom modifikacijom postaju sposobne da prepoznaju ćelije raka i da ih unište. Receptori na njima traže čak i ćelije raka koje u telu mogu da se sakriju od imunog sistema.

Lekari ovu terapiju nazivaju "živim lekom" - trajno promenjene ćelije se i dalje razmnožavaju u telu, u svojevrsnu vojsku obučenu za borbu protiv bolesti.

Nakon što su joj u krvotok ubacili genetski modifikovane T ćelije, Emili je osetila ozbiljne nuspojave, osetila je kao da ima jak grip. Dobila je visoku temperaturu, neurotoksičnost, niski krvni pritisak, a broj otkucaja srca je bio veliki.

Ove nuspojave su trajale 36 sati, a liječnici nisu znali što očekivati jer je i njima sve bilo novo. Nakon mesec dana došla je u bolnicu na kontrolu i otkrila da je u remisiji. Lekari veruju da je rak ušao u remisiju nekoliko dana nakon što su joj ubrizgali te ćelije u telo. Za njih je to čudo. Smatraju da bi imunoterapija mogla da bude budućnost lečenja raka.

Emili danas još više ceni svaki trenutak proveden s porodicom.

Svaka žena mora da zna: Rak dojke uzme 1.600 života u Srbiji, evo kako da ga sprečite!

Kako nastaje Non Hočkin limfom

Non Hočkin limfomi su grupa srodnih oblika raka (malignoma) koji proističu iz limfnog sistema i obično se šire po celom telu. Neki od tih limfoma napreduju vrlo polako - godinama, dok se drugi brzo šire - za nekoliko meseci.

Uzrok nastanka većine limfoma je nepoznat. Neposredni događaji koji promene normalnu ćeliju u zloćudnu nisu još potpuno razumljivi, ali su geni uključeni u ćelijski razvoj, rast i smrt odgovorni za taj proces promene. U ćelijama normalno postoji ravnoteža između rasta i smrti. Promene gena koji regulišu te procese dovode do gubitka nadzora nad ćelijskom deobom, pa dolazi do nekontrolisanog umnožavanja biološki promenjenih ćelija.

Svaka promena na genima ne uzrokuje odmah nastanak raka. To je višestepni proces i smatra se da je za nastanak tumora potrebno 6-7 takvih nezavisnih događaja.

Faktori rizika za razvoj Non Hočkin limfoma su: veća izloženost nekim vrstama hemikalija, genetski nasledni poremećaji, određene virusne infekcije (HIV, EBV, HCV), transfuzije krvi, dugotrajna oslabljena odbrambena sposobnost organizma, višestruki autoimuni poremećaji i bakterijske infekcije (Helicobacter pilori).

Biljka koja uništava rak: Monah je 20 godina proučavao, otkriva čudesan recept! (FOTO)

foto: Shutterstock

Simptomi Non Hočkin limfoma

Prvi simptomi su često povećani limfni čvorovi u jednom jedinom području kao što su vrat ili prepona ili po celom telu.

Povećani limfni čvorovi duboko u grudno košu ili stomaku mogu da pritiskaju različite organe uzrokujući poteškoće pri disanju, gubitak apetita, teški zatvor, bol u stomaku ili otok u nogama. Ako limfom uđe u krvnu struju, može da se razvije leukemija. Limfomi i leukemije mogu imati slične karakteristike. Non Hočkin limfom češće prodire u koštanu srž, želudačnocrevni sistem i kožu nego Hočkinova bolest.

Kod dece su prvi simptomi Non Hočkin limfoma sličniji prodiranju (infiltraciji) ćelija limfoma u koštanu srž, krv, kožu, mozak i kičmenu moždinu nego povećanim limfnim čvorovima. Taj prodor (infiltracija) uzrokuje anemiju, osip i nervne simptome kao što su slabost.

Napredovanjem bolesti razvijaju se simptomi povezani s određenim zahvaćenim područjem te opšti simptomi i znakovi bolesti:

- povišena temperatura nepoznatog uzroka (temperatura tela viša od 38 °C)

- noćno znojenje

- malaksalost, umor

- gubitak težine i apetita

- svrab

Zbog zahvaćenosti koštane srži mogu da se jave poremećaji u krvi: smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca , smanjeni broj belih krvnih zrnaca, smanjeni broj trombocita, te posledično upale, krvarenja i anemija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs