Zdravlje

Zaboravite na grip: Pranje ruku na ovaj način zaštitiće vas od bakterija!

Da li znate tehnike pravilnog pranja ruku? Nema ništa bolje od sapuna i tople vode
Nega
22:24h Autor:
Zaboravite na grip: Pranje ruku na ovaj način zaštitiće vas od bakterija!
Foto: Thinkstock

Sapun i voda gotovo za polovinu smanjuju verovatnost obolevanja od prehlade. Na neočišćenim kvakama, tastaturi, bankomatima i telefonskim slušalicama virusi mogu preživeti i po sedam dana, a na neopranim rukama najmanje tri sata. Ako nam je koji virus ušao u nos, usta ili oči jer smo kod higijene bili površni ili zato što je neki bezobraznik kihnuo u nas, naša najbolja obrana je snažan imunološki sistem. Razbolećemo se tek kada on zakaže. Naravno da je najpametnije sprečiti virusu na samom početku! A kako postupiti ako već kijamo i slinimo?

Da bismo pobedili viruse moramo da peremo ruke čak i onda kad su čiste. Ako samo 10 sekundi temeljno peremo ruke, odstraniće se čak 99 posto virusa, a za najdelotvorniju zaštitu moramo prati i sapunjati ruke punih 20 sekundi.

Zatim ih isperite i osušite papirnim ubrusima pa njime zatvorite čestmu. Preporučujemo da u javnim toaletima papirnim ubrusima otvorite i zatvorite vrata kao i ugasite svetlo. Za pranje je primeren bilo kakav sapun jer svi sapuni ispiraju viruse sa kože, ali nijedan ih tek tako ne uništava.

Seli ste na wc dasku u javnom toaletu: Evo šta će vam se dogoditi!

Šetnja

Redovno vežbanje podstiče imunološki sistem, i to tako jako da rekreativni sportisti koji vežbaju četiri puta nedeljno u godini dana imaju čak četvrtinu manje prehlada nego ljudi koji se skoro uopšte ne kreću.

Ali pazite! U sportu nije dobro preterivati. Utvrđeno je naime da ako nedeljno potrošimo više od 3000 kalorija zbog vežbanja, naš imunološki sistem slabi umesto da jača. Dovoljna je i živahna šetnja pet puta nedeljno po 30 minuta. Slušajte svoje telo i vežbajte iz uživanja.

Tečnost

Za vreme prehlade dobro će nam doći čaj od majčine dušice, žalfije i kamilice, a mogu se pripremiti i za inhalaciju.

Opasna po život, otporna na antibiotike: Evo koju bakteriju unosimo u kuću svaki dan!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs