SOS

Seli ste na wc dasku u javnom toaletu: Evo šta će vam se dogoditi!

Seli ste na dasku wc šolje prekrivenu tuđim urinom i odmah pomislili na najgore bolesti koje će vas snaći! Opustite se, evo šta vam se može desiti
Saveti stručnjaka
02:54h Autor:
Seli ste na wc dasku u javnom toaletu: Evo šta će vam se dogoditi!
Foto: Shutterstock

Svima se desilo da u javnom wc sedete na tragove nečijeg urina. I ako mislite da je daska wc šolje čista, verovatno niste videli male kapljice koje su ostale od osobe koja je pre vas koristila toalet.

Verovatno ćete pomisliti na bolesti kao što su gljivice, genitalni herpes, hlamidiju, HPV ili sifilis, ali ostanite pribrani.

Istina je da je najgora stvar koja vam se može dogoditi to da ćete sediti na tuđem urinu. Sam urin vam neće ništa učiniti, a čak i ako vam se nađe na rukama i prenesete ga na lice, možete biti mirni, kaže mikrobiolog Filip M. Tierno, profesor na medicinskom fakultetu.

Svaka treća žena bar jednom u životu ima urinarnu infekciju: Evo kako da je prepoznate!

Naime, ništa se neće dogoditi jer urin obično ne nosi štetne mikrobe. Naravno, ako dodirujete prljave površine u toaletu, koje su dodirivale i prljave ruke drugih ljudi, možete pokupiti različite viruse prehlade, gripe, želučane gripe ili infekciju streptokokom ili stafilokokom.

Ali i to možete izbeći ako detaljno operete ruke sa toplom vodom i sapunom nakon korišćenja toaleta.

Dakle, ne brinite, ako i sednete na tuđi urin, najgora stvar koja vam se može dogoditi jest da će vam zadnjica biti mokra, ali nećete pokupiti nikakve navedene organizme iz urina.

Tierno zato ističe da čak ni stavljanje wc papira na dasku nema smisla, osim ako vam se ne gadi i sama pomisao na dodir tuđeg urina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs