Sačuvajte zdravlje

Svaka treća žena bar jednom u životu ima urinarnu infekciju: Evo kako da je prepoznate!

Infekcija može da izazove ozbiljne komplikacije i jako je neprijatna, zato dobro obratite pažnju na ove simptome
Medicina
22:24h Autor:
Svaka treća žena bar jednom u životu ima urinarnu infekciju: Evo kako da je prepoznate!
Foto: Profimedia

Urinarne infekcije se dele na infekcije gornjeg dela urinarnog trakta (upale bubrega i mokraćnih kanala) i donjeg dela urinarnog trakta (infekcija bešike). Njih mogu da izazovu bakterije, virusi, gljivice ili paraziti.

Uzročnici infekcije mogu da uđu u urinarni trakt na dva načina. Najčešći put širenja infekcije i ulaska u urinarni trakt je preko spoljašnjeg otvora mokraćne cevi. Ishod je infekcija koja se širi uzlazno prema bešici, mokraćnim kanalima i bubrezima.

Puna vam je bešika, a odlažete odlazak u kupatilo: Evo kako to utiče na vaše telo!

Drugi put širenja infekcije u urinarni trakt je ređi, kroz krvotok, pravo u bubrege. Žene su sklonije infekcijama donjeg dela urinarnog trakta zbog kratke mokraćne cevi koja se nalazi u blizini završnog debelog creva gde bakterije lakše ulaze u mokraćnu cev i uzlazno se šire u bešiku i dalje prema bubrezima, ukoliko se širenje ne spreči terapijom.

Mokraćne infekcije su češće kod žena (35% žena ima u svom životu barem jednu mokraćnu infekciju). Infekcije karakterišu sledeći simptomi:

1. bol pri mokrenju2. učestalo mokrenje ili zadržavanje mokraće3. dnevna smanjena količina urina i konstantan osećaj da niste sve ispraznili4. sporo mokrenje

Promene u urinu zbog kojih treba da se obratite lekaru: Ne ignorišite ovih 7 simptoma!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs