Da li znate koje su posledice

Puna vam je bešika, a odlažete odlazak u kupatilo: Evo kako to utiče na vaše telo!

Ako vam se upale mokraćni putevi, imaćete potrebu da idete češće u WC, a isto će vam se dogoditi ako patite od poremećaja preaktivne bešike i intersticijalnog cistitisa
Medicina
20:56h
Puna vam je bešika, a odlažete odlazak u kupatilo: Evo kako to utiče na vaše telo!
Foto: Thinkstock

Koliko puta ste odlagali mokrenje do poslednjeg časa, bilo da ste bili usred razgovora, posla ili da ste samo hteli da izbegnete da idete u javni WC? Međutim, koliko je tačno opasno i šta može da se dogodi ako predugo zadržavate mokraću?

Doktor Bendžamin Braker za časopis Women's Health otkrio je šta može da se dogodi ako zadržavate mokraću predugo, koliko je to opasno i da li možete telo da naviknete da vam se ređe mokri.

1. Koliko dugo mokraća sme da se zadržava

Kapacitet tela da zadržava mokraću kod svakog je drugačiji, a zasniva se na količini urina kojeg neko može da proizvede, što je uzrokovano statusom hidratacije i pređašnjim unosom tečnosti, kao i radom i osetljivosti bešike, objasnio je doktor. Većina žena može da zadrži mokraću tri do šest sati.

Promene u urinu zbog kojih treba da se obratite lekaru: Ne ignorišite ovih 7 simptoma!

2. Što je najgore što može da se dogodi

Ne postoje nikakve specifične komplikacije koje su rezultat zadržavanja mokraće, ali postoji veći rizik od upale mokraćnih puteva, koja se leči antibioticima. Ako vam se upale mokraćni putevi, imaćete potrebu da idete češće u WC, a isto će vam se dogoditi ako patite od poremećaja preaktivne bešike i intersticijalnog cistitisa (zapaljenja mokraćne bešike). Ako odjednom shvatite da češće mokrite, odmah idite doktoru.

OVDE saznajte zašto je dijabetes tihi ubica - njegove simptome mnogi previde!

3. Možete li da naviknete telo da manje mokrite

Svesni ste da je važno da budete hidrirani, ali pijenje mnogo vode ima iritantnu stranu, a to je da vas telo "zove" u WC svakih nekoliko minuta. Neki ljudi imaju osetljivije bešike, pa im je moraju da idu u kupatilo kada imaju najmanju količinu urina u sebi. U redu je probati da odvratite misli od te potrebe i da se ne prepustite svakom zahtevu tela, tvrdi doktor. To bi moglo da proširi vašu bešiku na zdrav način, ali ne bi trebalo da očekujete i velike promene.

OVDE saznajte kako da na 7 prirodnih načina sprečite i izlečite upalu bešike - voda ispira bakterije!

Zato, ako osetite potrebu za mokrenjem, nije velika i strašna stvar da zadržite. Ali, ipak, zbog sopstvene prijatnosti, kada god možete, ispraznite bešiku, jer retko šta donosi takav osećaj olakšanja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs