Ključan za dobro funkcionisanje tela

6 najvažnijih funkcija magnezijuma: Ove simptome ćete osetiti ako ga u telu nema dovoljno!

Magnezijum se nalazi u brojnim namirnicama, ali prilično je osetljiv i lako se “izgubi” u industrijskoj preradi i kuvanju

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Uz njega srce kuca pravilnijim ritmom, mišići bolje funkcioniraju i manje se grče, lakše se nosimo sa stresom, ublažavamo glavobolju, sprečavamo prehlade i smanjujemo štetnost pušenja.

Danas je opšte poznato da je magnezijum esencijalni deo ljudskog organizma i da je potreban za aktivnost oko 300 različitih enzima. Važan je za formiranje jakih i čvrstih kostiju, učestvuje u stvaranju energije, pomaže kod glavobolja...

Magnezijum se nalazi u brojnim namirnicama, ali prilično je osetljiv i lako se “izgubi” u industrijskoj preradi i kuvanju, pa je hranu bogatu magnezijumom najbolje jesti što je moguće svežiju i u celovitom obliku. Najbolji izvor magnezijuma su zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kao i mahunarke i orašasti plodovi. Možete ga pronaći u semenkama bundeve, brokoliju, banani, grašku, ribi...

Ovo je 6 možda najznačajnijih funkcija magnezijuma, koji su i više nego dovoljni razlozi da se potrudimo da ga svakog dana unosimo u dovoljnoj količini!

1. Može da ojača kosti i pomogne protiv osteoporoze

Brojne studije su pokazale pozitivnu vezu između magnezijuma i gustine kostiju kod muškaraca i žena. Razlog je što je magnezijum uključen u izgradnju kostiju i povećava apsorpciju vitamina D. Unos dovoljne količine magnezijuma bi mogao igrati i važnu ulogu u održavanju snage mišića, pa nikako ne izbegavajte ovaj mineral.

2. Može da pomogne kod depresije i anksioznosti

Pokazalo se da magnezijum može da poboljša raspoloženje bilo da koristite antidepresive ili ne. Ponekad se naziva i “antistresnim mineralom“ zbog njegove pozitivne uloge u brojnim metaboličkim funkcijama, povezanim s negativnim posledicama stresa.

Zašto je važno da svakog dana unosimo vitamin K: U ovim namirnicama ga ima sasvim dovoljno!

Portret, Devojka, Žena, Lice, Pege, Depresija, Razmišljanje, Tuga
foto: Shutterstock

3. Može da snizi krvni pritisak

Za osobe koje pate od hipertenzije, magnezijum može biti od velike pomoći pri snižavanju krvnog pritiska. Tu su i brojne dobrobiti za kardiovaskularni sistem, a pravilan unos ovog minerala je povezan sa smanjenim rizikom od infarkta.

4. Može da pomogne u otklanjanju glavobolja i migrena

Manjak magnezijuma u organizmu, čini se, igra veliku ulogu i u razvoju migrena i glavobolja. Ipak, dokazi koji bi potvrdili ove reči na žalost ne postoje u dovoljnom broju.

5. Podstiče dobar san

Kako starimo, primećujemo promene u navikama vezanim za spavanje. Studija koja se bavila proučavanjem uticaja magnezijuma na spavanje, kod osoba starih od 60 do 80 godina, otkrile su kako ovaj mineral može te promene da drža pod kontrolom. Za one koji nemaju pomenutih problema, magnezijum može pomoći jer će umiriti nerve i doprineti boljem raspoloženju.

6. Olakšava simptome PMS-a

Kod mnogih žena ovo razdoblje donosi stres, anksioznost, promene raspoloženja, nadutost i glavobolje, i tako utiče na svakodnevicu. Studije sugerišu kako je magnezijum, ako se uzima sam ili u kombinaciji s vitaminom B6 odlična pomoć pri uklanjanju nekih od pomenutih simptoma.

Za jak imunitet i organizam zdrav kao dren: Ove namirnice imaju vitamin C u izobilju!

Magnezijum
foto: Shutterstock

Simptomi manjka magnezijuma se dele u 3 kategorije:

Rani simptomi:

• gubitak apetita • mučnina • vrtoglavice • povraćanje • umor • osećaj slabosti

Blagi simptomi:

• utrnulost • grčevi u mišićima • promene u ponašanju • aritmije

Ozbiljni simptomi:

• nizak nivo kalcijuma u krvi -Hipokalcijemija • nizak nivo kalijuma - Hipokalijemija

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs