SAVET NUTRICIONISTE

Riznica vitamina i minerala: Evo zašto je dobro pojesti kašičicu rena svakog dana!

Ren spada u red vrlo zdravih i namirnica koje pogoduju zdravlju organizma

Fitnes & Nutricija
Autor:
Riznica vitamina i minerala: Evo zašto je dobro pojesti kašičicu rena svakog dana!
Foto: Shutterstock

Ren je koren koji potiče iz južne Evrope i zapadne Azije i uglavnom se koristi kao začin na zapadu i nekim istočnim kulinarskim tradicijama.

Obiluje velikom količinom vitamina i minerla, što ga čini vrlo zdravom i poželjnom namirnicom.

Ren je veoma bogat karotenom, hlorofilom, fosforom, sumporom, magnezijumom, hlorom, kalijumom, kalcijumom ali i vrlo važno je reći da je takođe i odličan izvor vitamina C.

Zbog svega navedenog ren može da pospeši stanje celog organizma i ublaži neke zdravstvene tegobe.

Kod kozumiranja rena treba imati na umu da on sadrži natrijum koji nije tako povoljan za dijabetičare. Ljudi sa poremećajem u radu bubrega takođe bi trebalo značajno da izbegavaju konzumiranje rena.

ren
foto: Shutterstock

Podstiče jačanje imuniteta

Nutricionisti su uvereni da, osim što ćemo ostati u formi, redovnim konzumiranjem rena aktiviramo sopstveni imuni sistem, koji je naša odbrana od svih vrsta bolesti. Izotiocijanat u renu će podstaknuti aktivaciju jačanja našeg imunog sistema i poboljšati proizvodnju belih krvnih zrnaca čiji broj zavisi od broja slobodnih radikala. Takođe, i velike količine vitamina C će pozitivno uticati na imunitet.

Može da ublaži simptome artritisa i osteoporoze

Kalcijum i magnezijum su esencijalni minerali zaduženi za izgradnju kostiju koji mogu da ublaže simptome koje izazivaju artritis i osteoporoza. Ren je veoma bogat ovim mineralima, pa se zbog toga preporučuje u ishrani svima koji imaju genetsku predispoziciju ka razvijanju ovih koštanih oboljenja.

Pospešuje rad creva

Upotreba rena u ishrani dovodi do pravilnog digestivnog rada i zdravlja creva.

Uspešno se bori protiv bakterija

Alil izotiocijanat je antibakterijska supstanca koja se nalazi u renu i ona je sposobna da eliminiše bakterije. Osim ovog jedinjenja, u renu se nalazi i značajna zaliha mangana, enzima koji pomaže da ćelije u telu funkcionišu dobro.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs