Dar prirode

Seme grejpfruta pomaže pri lečenju 8 vrsta bolesti: Ovo je čist dar prirode ljudima!

Grejpfrut je zbog svojih svojstava klasifikovan kao dijetetsko voće. Zaista, celuloza, seme i kora ovog citrusa sadrže veliku listu zdravstvenih blagodati. Evo nekoliko zdravstvenih i fizičkih problema koje seme grejpa može da reši

Nutricija
Foto: Profimedia

Svi smo upoznati sa zdravstvenim prednostima konzumiranja grejpfruta, ali da li ste znali da je seme ove voćke isto tako lekovito?

Iz semena grejpa se cedi ekstrakt koji ima lekovita svojstva. Ekstrakt semena grejpa se koristi u domaćinstvu (sprečava razvoj plesni i bakterija, dezinfikuje vodu, bori se protiv parazita i mikroba u stočnoj hrani), ali i za ličnu higijenu.

Među korisnim kvalitetima semena grejpa su: antioksidant, antiinflamatorno, antimikrobno. Navedena lekovita svojstva proizvoda omogućavaju da se ekstrakt semenki grejpa smatra univerzalnim prirodnim lekom protiv širokog spektra bolesti.

1. Za varenje - Značajan deo digestivnih poremećaja uzrokovan je brzim razvojem patogenih bakterija u gastrointestinalnom traktu. Sa ovim patologijama, antimikrobne sposobnosti semena grejpa će pomoći.

2. Protiv infekcija - Stručnjaci primećuju pozitivan efekat semena grejpa u lečenju infekcija urinarnog trakta. 5-6 semenki, ako se uzimaju 3 puta dnevno, ekvivalentno su efektu antibakterijskih lekova.

3. Kandida raste u digestivnom traktu, uzrokujući digestivne patologije. Ekstrakt semenki grejpa pokazao se efikasnim u ubijanju kandide. Proizvod se takođe koristi za lečenje gljivica na noktima. Ekstrakt se uzima oralno (prvo se morate obratiti lekaru) i primeniti na problematično područje. Rezultati istraživanja, objavljeni u Journal of Alternative and Complementary Medicine, ukazuju da ovaj ekstrakt ubija do 800 sojeva virusa i bakterija, 100 sojeva gljivica i raznih parazita.

4. Za holesterol - Antioksidanti sadržani u ovim semenkama održavaju "dobar" holesterol i smanjuju "loši" holesterol, oni služe kao dobra prevencija kardiovaskularnih patologija kao što su srčani udar, moždani udar i ateroskleroza.

4. Za dijabetes - Za pacijente sa dijabetesom tipa II, prisustvo antioksidansa nazvanog naringenin u ovim semenu je izuzetno korisno, što povećava osetljivost ćelija na insulin. Ovaj antioksidans doprinosi korekciji težine koja je potrebna mnogim dijabetičarima.

5. Inhibitori određenih vrsta karcinoma - Liminoidi koji se nalaze u semenkama grejpa sprečavaju napredovanje određenih vrsta karcinoma. Ove bioaktivne supstance iz grupe fitonutrijenata stimulišu "loše" ćelije da se unište bez oštećenja "dobrih" ćelija.

6. Za mršavljenje - Seme grejpa aktiviraju metabolizam i koriguje apetit, blagotvorno delujući na proces mršavljenja.

7. Protiv gingivitisa - Kao prirodni antibiotik, ekstrakt semenki grejpa koristi se u lečenju bolesti desni. U profilaktičke svrhe i za lečenje gingivitisa, seme treba slomiti i utrljati u desni.

8. U kozmetici - Seme grejpa koriste se za negu i zaštitu kože pomoću njihovih sastavnih supstanci, i to: linolne kiseline, vitamina E, flavonoida, procijanidina. Procijanidini štite ćelije epiderme od oksidativnog stresa, povećavaju elastičnost i inhibiraju neželjeno starenje. Seme grejpa je pokazao efikasnost u lečenju dermatoloških oboljenja izazvanih bakterijama, virusima itd. Seme grejpa može pomoći kod akni, ekcema, kandidijaze, bradavica, pa čak i lišajeva. Navedeni proizvod pomaže u jačanju korena kose, bori se protiv peruti, blagotvorno deluje na rast kose.

Ono što treba da znate: Proizvod može izazvati alergije. U kombinaciji sa drugim lekovima može izazvati mišićnu slabost. NE preporučuje se konzumiranje u trudnoći i tokom dojenja. Iako je sasvim prirodan lek, seme grejpfruta ne smete da uzimate bez kontrole lekara.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs