Lekovito povrće

Tikvice u službi zdravlja: Niste ni svesni koliko su korisne za organizam!

Iznenadiće vas činjenice o ovom povrću, a sigurno će se postati redovne na vašoj trpezi

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Tikvice spadaju u biljnu porodicu tikvovke, poreklom iz Amerike. U tu porodicu spadaju tikve, bundeve, krastavci i dinje, a botaničari ih ne smatraju povrćem, nego voćem.

 

Tikvice imaju veliki broj benefita za zdravlje organizam. Zbog ovih razloga bi trebale da se nađu u vašem jelovniku, što češće: 

 

Izuzetno velike nutritivne vrednosti 

 

Sadrže velik broj važnih vitamina i minerala, ali i dosta vlakana, a sve to uz jako malo kalorija. Naročito su bogate vitaminom A.

 

Bogate su antioksidansima

 

Antioksidansi štite organizam od delovanja slobodnih radikala, dakle od mikro upala i starenja. Tikvice sadrže puno karoteonida, beta-karotena i zeaksantina. Oni štite oči, kožu i srce, a dobri su i u smanjenju rizika od nastanka nekih tipova raka, poput raka prostate.

 

Najviše antioksidansa nalazi se u kori tikvica. Najviše ih imaju žute tikvice, a najmanje svetlozelene.

 

 

Muke sa alergijama, grlom i sinusima: Rešite se pomenutih tegoba na ova 2 načina!

 


Poboljšavanju zdravlje probave

 

Kao prvo, bogate su vodom, što je važno za stolicu jer smanjuje mogućnost konstipacije. Uz to, tikvice sadrže celulozu, odnosno vlakna, i to topiva i netopiva.

 

Netopiva vlakna pomažu bržem i efikasnijem pražnjenju creva, dok topiva vlakna hrane dobre, korisne bakterije u crevima.

 

Odlične za osobe sa povišenim šećerom u krvi

 

Tikvice su izvrsna zamena za testeninu. Od njih mogu da se prave špagete, pa čak i podloge za picu.

 

Vlakna u tikvicama stabilizuju nivo šećera u krvi, što znači da kontrolišu apetit, a baš kao i svo voće i zeleno povrće pomažu smanjenju nivoa insulina u krvi.

 

 

 

Kad pustiš iskrenu suzu i zajecaš iz duše: Evo šta se tada u telu dešava!Čuvaju zdravlje srca

 

Verovatno je glavni krivac za ovo visoki udeo vlakana u tikvicama, jer sva istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu puno biljnih vlakna smanjuju rizik od srčanih bolesti.

 

Pektin, jedna vrsta topivih vlakana u tikvicama, pomaže u snićavanju lošeg holesterol. Dovoljno je da jedete dva do deset grama topivih vlakana dnevno kroz meseca ili dva dana da bi se holesterol smanjio. 

 

Sjajan saveznik mršavljenju

 

Dobre su, čak,  i za gubitak težine. Pomaže u regulisanju apetita. Imaju puno vode, pa će brzo zasititi organizam, a mala kalorijska vrednost je pogodna za uspešno sprovođenje dijete.

 

 

 

Aromaterapija: Drevna umetnost lečenja eteričnim uljima je spas za telo, duh i misli!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...