Zašto su slane?

Kad pustiš iskrenu suzu i zajecaš iz duše: Evo šta se tada u telu dešava!

Kroz suze se izbacuju i toksini

Lepi & Zdravi 26.07.2019. - 14:08h Autor: Metro.hr
Foto: Shutterstock

Suprotno verovanju, plakanje ne utiče na nivo hormona stresa, ali pomaže telu da se smiri tako što usporava disanje i reguliše otkucaje srca.

 

Kako plakanje utiče na naše telo najbolje je pokazalo najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Emotion.


"Postali smo zainteresovaniji za ovu temu kada smo pokušali bolje da razumemo na koje načine plakanje pomaže organizmu. Odavno je poznato da se kroz suze oslobađamo toksina iz tela i da nam one na neki način menjaju stanje, što nam pomaže da se nosimo sa stresnim i bolnim situacijama. Zato smo mislili da bi bilo zanimljivo to malo dublje proučiti", kaže za portal PsyPost autor studije Lea Šarman sa Univerziteta Kvinslend.

 

U istraživanju je učestvovalo 197 studentkinja koje su mogle da biraju između tužnih i emocionalno neutralnih snimaka. Oko 50 odsto devojaka koje su gledale tužan video na kraju su plakale.

 

Znaš mama: Nije smeh uvek sreća, kao što ni tuga nije samo plakanje!

foto: Shutterstock

Eksperiment je nastavljen testiranjem ispitanica na stres, tokom kojeg je trebalo da umoče ruke u hladnu vodu. Za to vreme naučnici su im merili otkucaje srca, disanje, pa su im zatim merili nivo kortizola u telu.


Suprotno očekivanjima naučnika, ispitanice koje su plakale nisu bile u stanju duže da drže ruke u hladnoj vodi, ali su mogle veoma dobro da regulišu disanje. Nivo kortizola i kod jednih i kod drugih je bilo sličan.


"Plač može da odmogne isto onoliko koliko može i da pomogne. U mnogim situacijama ljudi se stide suza i osećaju se posramljeno nakon što se rasplaču u javnosti. Ako se i vi tako osećate, verovatno plakanje u vašem organizmu neće izazvati pozitivne promene i neće učiniti da se osećate bolje", zaključuje autor studije.

 

Nisu lekovi, nije vežbanje, a nije ni smeh: Ovo je najefikasniji način za oslobađanje od stresa!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...