Naučnik tvrdi

Nisu lekovi, nije vežbanje, a nije ni smeh: Ovo je najefikasniji način za oslobađanje od stresa!

Istraživanje iz 2008. u kojem je učestvovalo više od 3.000 osoba pokazalo je da se u teškim situacijama osećamo mnogo bolje kad uradimo ovo

Zanimljivosti
Autor:
Nisu lekovi, nije vežbanje, a nije ni smeh: Ovo je najefikasniji način za oslobađanje od stresa!
Foto: Shutterstock

Želite da saznate tajnu života bez tenzionih glavobolja i nervoznog "drmanja" nogom? Umesto smeha, dobre šolje kafe i sličnih saveta, jedan japanski naučnik tvrdi da je najbolje da se prosto dobro isplačete.

"Čin plakanja mnogo je efikasniji u oslobađanju od stresa nego smejanje ili spavanje", ispričao je Hidefumi Jošida za Japan Times.

Slušanje tužne muzike, gledanje takvih filmova ili čitanje knjiga slične sadržine donosi značajne dobrobiti mentalnom zdravlju, stimulišući parasimpatičku nervnu aktivnost, koja usporava puls, što ima umirujući efekat na naš um.

Pomoć iz kuhinje: Rešite se stresa uz pomoć ovih namirnica!

foto: Profimedia

"Ako se isplačete jednom nedeljno, možete živeti bez stresa", kaže Jošida.

Jošida je ranije bio profesor u srednjoj školi, ali se još 2014. sa profesorom Hidehoom Aritom sa Medicinskog fakulteta Toho univerziteta u Tokiju posvetio proučavanju stresa i odlučio da pokrene ove radionice na kojima bi ljudima objašnjavao sve prednosti plakanja.

Oni nisu prvi koji su se bavili ovom temom, 1981, dr Vilijam Frej sa Univerziteta Minesote je u jednoj studiji naveo da se dok plačemo oslobađaju endorfini, koji nam postepeno popravljaju raspoloženje, a istraživanje iz 2008. u kojem je učestvovalo više od 3.000 osoba pokazalo je da se u teškim situacijama osećamo mnogo bolje kad se dobro isplačemo, prenosi britanski "Indipendent".

Poznati japanski doktor (105) otkrio tajnu dugovečnosti: 10 zlatnih saveta za dug, zdrav i kvalitetan život!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs