Osobe koje konzumiraju ribu najmanje tri puta nedeljno, imaju manji rizik od raka creva, pokazala je nova studija.
Naime, naučnici sa Oksforda i Međunardone agencije za istraživanje raka (IARC) analizirali su način ishrane 476.160 ljudi putem upitnika.
Ispitanici su odgovarali na pitanja koliko često jedu ribu i koju vrstu, a rezultati su pokazali da oni koji je redovno konzumiraju imaju 12 posto manji rizik od dobijanja raka creva u odnosu na one koji su ribu jeli jednom nedeljno.
Preduhitrite rak debelog creva: 8 navika koje će vam spasti život!
Istraživači tvrde kako bi za prevenciju od raka creva trebalo nedeljno konzumirati 359,1 grama ribe. Ali, nije svejedno ni o kojoj vrsti ribe je reč. Naime, s prevencijom od bolesti povezana je masna riba,losos, skuša, srdele, tuna... Ljudi koji su jeli 123,9 grama masne ribe, imali su 10% manji rizik od raka creva.
Tipična porcija ribe je oko 100 grama, pa bi čak i dodavanje jedne porcije masne ribe nedeljno moglo biti korisno za vaše zdravlje. Smatra se da je to zbog toga što su masne i masne ribe izuzetno bogat izvor n-3 polinezasićenih masnih kiselina (u osnovi dobre masti) za koje se veruje da imaju štite telo i sprečavaju upalu.
Ručak gotov za 10 minuta: Napravite losos u marinadi, ukus je fascinantan! (RECEPT)
(Stil.Kurir)