čudesna namirnica

12 zdravstvenih prednosti krastavca: Nema gde ne pomaže, ali u ovom dobu dana ga nikako nemojte jesti!

Krastavac ima velike blagodeti za organizam, ali ako ga ne konzumirate u određeno doba dana

Medicina
13:02h Autor:
12 zdravstvenih prednosti krastavca: Nema gde ne pomaže, ali u ovom dobu dana ga nikako nemojte jesti!
Foto: Shutterstock

Krastavci spadaju u jednu od najboljih namirnica za ljudsko zdravlje jer su bogati antioksidansima i mineralima.

Još od davnina su se koristili u Indiji ne samo kao deo ishrane, već i tradicionalne medicine. To i ne čudi s obzirom na to da u zemlji sa toplom klimom osiguravaju svu potrebnu hidrataciju telu i ujedno ga hlade.

Zahvaljujući svim mineralima i vitaminima štiti od preranog starenja, uklanja toksine i odličan je za izgled kože.

Međutim, izuzetno je važno u koje doba ga konzumiramo. Otkrićemo ti sve njegove prednosti, ali i razloge zašto bi ga trebala izbjegavati prije spavanja, osobito ako je tvoj želudac osjetljiv.

Štiti od neuroloških bolesti

Sadrži antioksidans fisetin koji ima ključnu ulogu za bolji rad mozga. Osim toga, krastavac sadrži i fosfor. Naime, nedostatak fosfora u telu povezan je s povećanim rizikom od pojave neuroloških bolesti. Stoga, konzumiranje krastavca pomaže kod koncentracije i pamćenja.

Skida kilograme

Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole unošenja hrane. Krastavac ne sadrži masti i ima nizak nivo kalorija, te je odličan kod mršavljenja.

Mesec dana sam jela 1 krastavac dnevno: Telo mi se preporodilo!

foto: Shutterstock

Smanjuje rizik od pojave raka

Fisetin u krastavcu ima antioksidanse i protivupalna svojstva, a ujedno smanjivanjuje rizik za pojavu određenih vrsta raka.

Ubrzava probavu

Krastavci sadrže vlakna, vitamine i visok udeo vode, a to pomaže vašoj probavi da bolje radi. Stoga, samo jedan krastavac može da reši probavne probleme.

Bolja hidratacija i mekša i sjajnija koža

Krastavci su prepuni vode, te svakodnevnim konzumiranjem poboljšavate ukupan nivo hidratacije tela, što je veliki plus za zdravlje.

Osim toga, sadrže vitamine B i C , kao cink, a oni su ključni za lepu kožu. Puni su i kofeinske kiseline koja ima protivupalna svojstva, a fisetin u krastavacu pomaže u borbi sa prvim znacima starenja kože.

Jača kosu

B vitamini, poput riboflavina, kojima krastavci obiluju, zaslužni su za održavanje zdrave kose. Osim njih važni su i biotin i vitamin C koji ujedno sprečavaju prijevremeni gubitak kose i pojavu sijedih.

Poboljšava kardiovaskularni sistem i smanjuje holesterol

Obiluje i kalijumom,magnezijumom i vitaminom K, koji su bitni za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Vitamin K reguliše nivo kalcijuma u krvi, a smanjenje magnezijuma i kalijuma povezano je s porastom krvnoga pritiska. Osim toga, ako ga reodvno jedete smanićete nivo holesterola.

Kontroliše nivo šećera u telu

Krastavci sadrže ceo niz fenolnih spojeva koji uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi.

Jača kosti

Puni su vitamina K i kalcijuma koji jačaju kosti. Vitamin K smanjuje rizik od njhovih oštećenja i važan je za snabdevanje kostiju kalcijumom.

Uklanja toksine

Veruje se da krastavci imaju detoksifikacijska svojstva pa redovnim konzumiranjem izbacujete toksina iz jetre i creva.

Zdravije zubi

Krastavci sadrže minerale poput molibdena i fluora koji sprečavaju nastanak karijesa. Takođe, obiluju kalcijumom koji je zaslužan za jake zube.

Krastavac je najkorisnija salata: Dok skida celulit i kilograme, evo šta radi zdravlju!

foto: Shutterstock

Vraća hormonalnu ravnotežu

Fosfor je ključni sastojak za hormonalnu ravnotežu u telu. Deluje na endokrine žlezde i pomaže pri stvaranju i otpuštanju hormona, a krastavci ga sadrže oko 40 odsto, što je u jedno i preporučena dnevna količina njegovog unosa.

Ipak, uveče i tokom noći ga izbegavajte

S obzirom na to da sadrži 95 odsto vode, velika je verovatnoća da vam poremeti ciklus spavanja jer ćete imati osećaj nadutosti.

Obratite pažnju da ga ne pojedete previše u večernjim satima jer će se odraziti na vašu bešiku, pa ćete češće ustajati tokom noći. Osim toga, nije za osobe s osetljivim želucem jer sadrži cucurbitacin, snažni sastojak koji može da uzrokuje probleme sa probavom.

Kako treba da ga konzumirate pravilno?

Kada pojedete krastavac nikako ne treba posle toga piti vodu. To je iz razloga što je on prepun vode, te ako dodajete još zapravo poništavate hranjive materije koje se u njemu nalaze i smanjujete njihove koristi.

Krastavac kao moćan lek: Čuva srce, jača kosti i reguliše hormone!

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs