zdravstvene prednosti

Krastavac kao moćan lek: Čuva srce, jača kosti i reguliše hormone!

U nastavku pročitajte zašto treba krastavac da uvrstite u svoju redovnu ishranu

Medicina
Autor:
Krastavac kao moćan lek: Čuva srce, jača kosti i reguliše hormone!
Foto: Shutterstock

Krastavac zbog sastojaka koji spada među najkorisnije namirnice za čovekovo zdravlje

Od davnina je poznat po dobrim svojstima, a u Indiji koristi u tradicionalnoj medicini.

Zdravstvene blagodeti koje donosi krastavac su višestruke.

Pozitivno utiče na neurološki sistem

Prirodni spoj fizetin koji sadrži krastavac pozitivno utiče na zdravlje mozga. Osim toga, sadrži i fosfor koji je štiti organizam od kognitivnih bolesti.

Pomaže kod mršavljenja

Sadrže visok udeo i stvaraju osećaj sitosti, te je lakše kontrolisati nepotreban unos kalorija i prejedanje. Nema masnoća i niskokaloričan je, čime je odličan saveznik vitke linije.

Reguliše probavu

Dijetalna vlakna i velika količina vode koje nose u sebi efikasni su u borbi sa zatvorom. Vitamini u krastavcima poboljšavaju rad probave i rad creva.

Hidrira organizam

Krastavac sadrži 95 odsto vode, hidrira organizam i osigurava mu dovoljnu količinu tečnosti, posebno tokom leta.

Krastavac je najkorisnija salata: Dok skida celulit i kilograme, evo šta radi zdravlju!

foto: Shutterstock

Koža je mekša i sjajnija

Osim što hidrira, pozitivno utiče na zdravlje organizma, dobar je i za kožu. Sadrži i vitamine B i C i cink koji su ključni za lepu i zdravu kožu.

Krastavci sadrže i kofeinsku kiselinu koja se bori s iritacijom i upalom kože i hranjive materije koje pomažu u borbi protiv starenja kože.

Ubrzava rast kose

Sadrži vitamin B koji je odličan za zdravlje vlasišta i kose. Biotin, riboflavin, niacin i vitamini B5, B6 i C imaju važnu ulogu u rastu kose i sprečavaju prevremeni gubitak i sede vlasi.

Čuva srce i kardiovaskularni sistem

Puni su kalijuma, magnezijuma i vitamina K koji štite kardiovaskularnoi sistem. Vitamin K deluje kao vitalni faktor u zgrušavanju krvi i regulisanju nivoa kalcijuma u krvi. Niži nivo magnezijuma i kalijuma povezan je s povišenim krvnim pritiskom. Ako redovno jedete ovo povrće smanjićete i nivo holesterola.

Kontroliše visok nivo šećera u krvi

Istraživanja su pokazala da krastavci kontrolišu povišeni šećer u krvi jer sadrže širok raspon fenolnih spojeva, flavonoida i triterpena.

Jedan krastavac svaki dan: Čini čuda za lepotu i zdravlje!

foto: Shutterstock

Jača kosti

Sadrže vitamin K i kalcijum, koji su zaslužni za jake koste. Utvrđeno je da vitamin K smanjuje rizik od preloma kostiju i igra važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma u kostima.

Čisti toksine

Veruje se da krastavci imaju prirodna svojstva detoksikacije, a redovnim konzumiranjem izbacićete nečistoće i toksine iz jetre i creva.

Zdravije zubi

Krastavci su izvor različitih minerala kao što su molibden i fluor, koji su dobri u borbi protiv karijesa. Sadržaj kalcijuma u krastavcima takođe utiče na jačanje zuba.

Reguliše hormone

Fosfor je ključni nutrijent za hormonsku ravnotežu u telu. On deluje na endokrine žlezde i pomaže u stvaranju i oslobađanju hormona. Krastavci sadrže oko 4 odsto fosfora, koji se odraslima preporučuje za dnevni unos.

Mesec dana sam jela 1 krastavac dnevno: Telo mi se preporodilo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs