Lan je biljka bogata nutrijentima, te spada u jedan od najhranljivijih namirnica.
Da bismo potpuno iskoristili njegove dobrobiti, najbolje je upotrebiti brašno napravljeno od mlevenjem semenki.
Prednosti mlevenog brašna nad celim semenom
Brašno od mlevenog semena je znatno bolje za konzumiranje od celog semena jer puni telo vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i proteinima. To je jedan od razloga zašto je veće nutritivne vrednosti od samih semenki.
Sa druge strane, celo seme prolazi kroz creva bez razgradnje i zato ne donosi nikakve dobrobiti.
Poboljšava rad probave, čuva srce
Laneno brašno je bogato nutrijentima i odlična je zamena za belo brašno. Ne sadrži gluten i idealno je za ljude koji su intolerantni na gluten. Poboljšava rad probave, te je odličan protiv zatvora.
Takođe, snižava loš holesterol i poboljša zdravlje srca i krvnih sudova. Bogato je vlaknima koja stabilizuju nivo šećera u krvi, a sadrži ih čak 25%, od čega 12% čini posebna sluz koji snižava holesterol.
Topi masne naslage sa stomaka i čisti od toksina
Laneno brašno deluje laksativno, te čisti creva od naslaga i toksina i podstiče rast dobrih bakterija.
Sadrži i lecitin koji pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, a vlakna i sluz ih vežu za sebe i izbacuju iz tela.
25% lanenog semena čine proteini visoke iskoristivosti s kompletnim profilom aminokiselina.
Laneno brašno istovremeno puni organizam B vitaminima, kalijum, magnezijum i cink – esencijalnima za mršavljenje.
Lanene semenke su najbogatiji prirodni izvor lignana – materije biljnog porekla koje imaju niz lekovitih svojstava.
Lignani spadaju u grupu prirodnih fitoestrogena sa snažnim antioksidativnim, antitumorskim, antiviralnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima, koji pozitivno deluju i na zdravlje mozga.
Kako koristiti laneno brašno?
- dodajte kašiku lanenog brašna u doručak
- dodajte u sos kašiku lanenog brašna
- pomešajte kašiku lanenog brašna s 25 ml kefira ili jogurta
- dodajte malo lanenog brašna u testo za hleb ili kolače
Semenke lana zauzimaju deveto mesto na sklai od 100 najhranljivijih namirnica