Reč stručnjaka

Kanadski naučnici izazvali veliku raspravu: Koliko mesa i mlečnih proizvoda dnevno smemo da pojedemo?

Posle više od 40 godina, Vodič za zdravu ishranu je potpuno izmenjen

Medicina
Autor:
Kanadski naučnici izazvali veliku raspravu: Koliko mesa i mlečnih proizvoda dnevno smemo da pojedemo?
Foto: Shutterstock

Dugo se verovalo da zdrava i kvalitetna ishrana počiva na 4 grupe namirnica - mlečnim proizvodima, mesu, žitaricama i voću i povrću.

Ipak, danas se mišljenja stručnjaka drastično razlikuju i razilaze. Dilema je mnogo - od kvaliteta proizvoda za koje se veruje da su danas puni kojekakvih supstanci koje im produžavaju rok trajanja, do novih bolesti koje su se pojavile, a dovedene su u vezu baš sa ovom hranom.

Kanadski vodič za zdravu ishranu sada favorizuje samo jednu grupu namirnica i označava je kao zdravu, a to je voće i povrće, jer nam je, prema mišljenju stručnjaka, svima potrebno mnogo više hrane biljnog porekla.

Naučnici iz kanade kažu da polovinu tanjira treba da zauzima voće ili povrće, četvrtinu kvalitetan protein, a drugu četvrtinu žitarice celog zrna.

Ovo se događa u vašem organizmu ako jedete đumbir svakog dana!

foto: Shutterstock

Savetuju da se jede manje mesa i mlečnih proizvoda, a da se proteini unose kroz hranu biljnog porekla, poput pečurki i tofu sira.

Odluka da ovako drastično promene Vodič izazvala je velike rasprave, a naučnici je pravdaju time da raniji vodič potiče iz sedamdesetih godina prošlog veka, kada još uvek nije bio otkriven glikemijski indeks i njegov uticaj na organizam, i kada se hrana tretirala mnogo drugačije.

Uz pojačan unos voća i povrća, a smanjeno korišćenje mlečnih proizvoda i mesa, kanadski stručnjaci preporučuju ispijanje što više vode, kao i smanjenje slatkih i alkoholnih pića na najnižu moguću meru, jer su prepuni kalorija, a nemaju nikakvu nutritivnu vrednost.

(Stil.kurir.rs)

Slavni kuvar smršao 90 kilograma: Bio je na samoj ivici života, spasio se ovom ishranom! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs