Znak dobrog zdravlja

Leđa graciozne balerine: Ovih 9 vežbi ispravljaju kičmu, jačaju mišiće i eliminišu bolove! (FOTO)

Nepravilno držanje je najčešće rezultat neaktivnog života, odnosno previše slabih i napetih mišića, a može da izazove mnoge probleme

Fitnes
Autor:
Foto: Shutterstock

Pravilno držanje nije važno samo zbog izgleda, već je i znak dobrog zdravlja. Kada je kičmeni stub u dobrom položaju, svi mišići, kosti i zglobovi su u pravilnoj ravni, što pomaže da se smanji opterećenje kičme, ali i svih drugih kostiju.

Sa druge strane, loše držanje može da dovede do glavobolja, bolova u vratu, a vremenom i do degenerativnih bolesti kostiju.

 

Nepravilno držanje je neretko loša navika iz detinjstva, ali je najčešće rezultat neaktivnog života, odnosno previše slabih i napetih mišića.

 

Da biste rešili ovaj problem, sve što treba da znate jeste kojim mišićima treba posvetiti najviše pažnje i kroz lagane vežbe lako ćete popraviti držanje. Zapravo, uz vežbe koje vam predstavljamo, uz redovno izvođenje imaćete držanje tela poput graciozne balerine!

 

1. Istezanje u ćošku

 

Ova vežba će vam pomoći da opustite lopatice i grudi. Možete da je izvodite u bilo kom trenutku, gotovo bilo gde:

 

- Stanite licem okrenuti ka ćošku. Iskoračite jednom nogom, kolena neka su opuštena. Dlanove prislonite na zid, sa laktovima blago ispod ramena. Sada se nagnite ka zidu, istežući pritom grudi i ramena. Zadržite 20 sekundi, pa se vratite u početni položaj. Ponovite tri puta.

 

Znamo tajnu dobrog izgleda Žizel Bundšen: Zahvaljujući ovom režimu ishrane ona ima savršenu figuru!

2. Bočno istezanje nogu

 

Leđa i glavu ispravite, gledajte pravo, ruke stavite na kukove. Težinu prebacite na levu nogu i lagano bočno podižite desnu koliko možete. Vtatite se u početni položaj. Ponovite 10 puta za obe noge, po tri ciklusa, dakle, ukupno 30 za svaku nogu. Ako ne možete da održite ravnotežu, pridržavajte se za stolicu ili zid.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fat Loss Journal (@fat_loss_journal) on

3. "Trougao"
 

Ova vežba će vam dosta pomoći i ako imate problema sabolovima u donjem delu leđa.

 

Stanite u raskoračni stav. Stanite u širok raskoračni stav, pa se spustite u duboki čučanj. Desno stopalo okrenirte ka spolja, tako da koleno i skočni zglob budu u ravni. Desnu ruku opružite iznad desnog kolena, a levu podignite uvis iznad glave. Zadržite minut, pa se vratite u početni položaj. Uradite po tri puta sa obe strane.

 

Čudesan joga položaj: Pobedite zatvor i ubrzajte metabolizam samo jednom vežbom!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BZenWellness LLC (@bzenwellness) on

5. "Puppy stretch"
 

Lezite na stomak, ruke ispružite iznad glave, blago ih raširite. Kolena savijte, a zatim zadnjicu što više podignite uvis, tako da se kičma dobro istegne. Vodite računa da opterećenje ne padne na vrat. Zadržite položaj 1 minut i polako se uspravite klizeći dlanovima prema kolenima. Ponovite tri puta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Y108movement (@yna.yoga) on

6. Mačka

 

Ova vežba doslovno masira kičmu, opušta grudi i ramena, oslobađa napetosti vrat, torzo i čitav rameni pojas.

 

Kleknite "na sve četiri", ramena i šake su u ravni, kao i kukovi i kolena. Spustite stomak ka dole, a zadnjicu i glavu izdignite ka gore. Polako se vraćajte u početni položaj i nastavite izbacujući kičmu ka gore, a zadnjicu ka dole. Svaki položaj zadržite jedan minut.

 

Gimnastika doktora Amosova za dug život: Eliminiše bol u zglobovima i kičmi!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Amanda&Becki (@yogaleggs) on

6. Istezanje celog tela

 

Ova vežba će vam opustiti ramena i gornji deo leđa, i ojačati mišiće u tom predelu. Držite položaj jedan minut, pa se vratite u početni položaj. Ponovite tri puta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karin (@karinyoga) on

7. Kobra

 

Ova vežba istezanja je sjajan način da istegnete ramena i oslobodite se bolova u gornjem delu leđa. Radite vežbu tri puta po 20 sekundi.

 

Za oblikovanu zadnjicu najbitnije je da izgradite mišiće: Predstavljamo 3 vežbe kraljice vežbanja!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Equilibrium Pilates Cornwall (@equilibrium_cornwall) on

8. Mašna

 

Ova vežba vam jača baš svaki mišić leđa i smatra se jednom od najboljih vežbi kada je u pitanju pravilno držanje. 

 

Lezite na stomak, savite kolena ka gore i dlanovima uhvatite skočne zglobove. Položaj se drži 30 sekundi, pa se polako vratite u početni položaj. Ponovite tri puta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shyrwyn (@shyrwyn) on

9. Drvo

 

Osim što će vam popraviti držanje, ova vežba će vam učvrstiti i trbušne mišiće. Stanite uspravno, ruke sklopite kao za molitvu, pa desnu nogu savijte u kolenu i stopalo priljubite za butinu leve noge. Ako ne možete da dodirnete butinu, stopalo prislonite na koleno leve noge. Zadržite minut, pa se vratite u početni položaj. Uradite tri ponavljanja za svaku nogu.

 

(Stil.kurir.rs)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fiona Iménéo (@fiona_imeneo) on

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs