Isprobajte

Gimnastika doktora Amosova za dug život: Eliminiše bol u zglobovima i kičmi!

Ove vežbe pospešuju zdravlje i vitalnost celog tela, čak i u poznim godinama

Fitnes
15:51h Autor:
Foto: Profimedia

Amosova gimnastika je sklop jednostavnih vežbi za treniranje mišića, zglobova i kardiovaskularnog sistema. Razvio je i testirao Nikolaj Mihajlovič Amosov, akademik, izvandredan hirurg, koji je bio pionir u operacijama na srcu.

 

Prednost Amsove zglobne gimnasatike je u tome što je može raditi bilo ko, čak i u poodmakloj dobi. Tada je nakon operacije akademik Amosov počeo da ga testira na sebi, a nakon njega milioni ljudi su postali zainteresovani za sistem.

 

Pravila izvođenja gimnastike: radite sa uživanjem, ne savladavajte bolove u zglobovima, povećavajte postepeno opeterećenje, ritam i ponavljanja. U toku vežbanja puls treba da se rasprši na normalnu brzinu, ne više od dva puta od stanaj pulsa u mirovanju.

 

Kraljni cilj količine vežbanja je 100 puta, možete započeti barem sa 5, a dodajte 5 ponavljanja svake nedelje. Svaka vežba se obnavlja 100 puta.

 

1. Lezite na leđa, podignite noge iza glave. Idealno je da se savijete tako a prsti nogu dotaknu pod iza vaše glave. Isto vreme, preporučuje se zadržavanje telesne težine na ramenima i gornjem delu leđa,  tako da nema pritiska na vratu.

 

2. Torzo napred, prstima dodirnite pod. Nagnite se prema dole, izdahnite. Uspravite se udišući. Ovu vežbu možete raditi i sedeći napodu.

 

3. Rotacija u ramenima, kružni pokreti ruku i ramena i pomeranje ruku gore-dole. U isto  vreme pomerajte glavu gore-dole, levo-desno.

 

4. Torzo nagnite levo i desno, jedna ruka dodiruje koleno sa strane a druga je podignuta naviše.

 

5. Ramena zabacite nazad, a bradu stavite na grudi.

 

6. Okrećite se sa ispruženim rukama. Okrenite telo u smeru kazaljke na satu, a zatim kontra.

 

7. Podižite kolena u visini stomaka ili još više. Kao da marširate.

 

8. Trbušnjaci 

 

9. Spustite se kao da ćete sesti, ali ne dodirujte zadnjicom stolicu. Neka vam leđa budu ispravljena a noge raširene u visini ramena.

 

10. Čučnjevi - držite se za stolicu dok izvodite čučnjeve. Kako se ne biste povredili dok izvodite čučnjeve sledite ova tri koraka:

 

1. Telesna težina mora biti na petama;

2. Kičma mora biti ravna;

3. Kolena da budu u ravni nožnih prstiju.

 

(Stil.kurir.rs)

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs