6 najvažnijih činjenica

Sve što treba da znate o PM-10 česticama: Evo zašto nas hirurške maske neće zaštititi od zagađenog vazduha

Ove čestice su zapravo mešavina dima, čađi, prašine, kiselina i teških metala

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Nije više novost da je zagađen vazduh u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Nišu, a jedan od najčešćih indikatora je visoka koncentracija suspendovanih PM-10 čestica. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o ovom zagađivaču.

1. Veličina

PM-10 čestice su dobile naziv po svojoj veličini – one imaju manje od 10 mikrometara. Radi poređenja, ljudska dlaka je široka oko 100 mikrometara. I dok se krupnije čestice zadržavaju, na primer u nosu, ove čestice prodiru u pluća.

2. Sastav čestica

PM-10 čestice mogu biti različitog sastava, a zajednička im je samo veličina. One su smeša dima, čađi, prašine i kiseline uz teške metale.

3. Kvalitet vazduha

Kada je koncentracija ovih čestica u vazduhu između 0 i 20 mikrograma po metru kubnom, kažemo da je kvalitet vazduha odličan, a dobar je dok ne prelazi 40 mikrograma. Do 50 mikrograma vazduh je prihvatljiv, a preko toga kažemo da je vazduh zagađen. Ako je koncentracija čestica preko sto mikrograma, što se često dešava u Srbiji, kažemo da je vazduh jako zagađen.

Zašto potpuno zdravi ljudi dožive srčani udar: Na ove uzročnike nikad ne biste posumnjali!

foto: Shutterstock

4. Brojni zdravstveni problemi

Duga je lista zdravstvenih problema do kojih može da dovede udisanje PM-10 čestica. Može da dođe do apsorpcije otrovnih materija u krvi (na primer, cinka), do alergijskih reakcija, bakterijskih i gljivičnih infekcija, fibroze, respiratornih problema...

5. Hirurška maska ne pomaže

Hirurške maske nisu od pomoći u borbi protiv PM-10 čestica, ali nano-maske jesu. Nano-maski, međutim, kod nas nema u prodaji.

6. Izvori zagađenja

Brojni su izvori ovih čestica – od termoelektrana do automobila. Tu su, naravno, i prirodni izvori, poput šumskih požara i polena. I puder za lice može biti jedan od zagađivača.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...