Mnogi od nas doživljavaju jelo kao potrebu koju treba što pre obaviti kako bi nam ostalo vremena za druge stvari poput rada, kućnih poslova ili gledanja televizije.
Nekada mehanički nabadamo vilicom, žvaćemo i gutamo. Čak i kada je na tanjiru zdrava hrana, ako je brzo ubacujemo u usta neće se dobro svariti i opteretiće organizam.
Vreme za jelo treba da bude vreme izdvojeno na vas, vreme za porodicu, prilika da zastanete, kako se ističe u knjizi "Alkalna ishrana" autora dr. Stephana Domeniga koju izdaje Školska knjiga.
S obzirom na to da nas hrana održava na životu, trebalo bi da joj posvetimo više vremena. Kada to ne činimo, zanemarujemo svoj duh i brigu za sebe.
Bolesna žuč, problemi sa jetrom: Ovakva ishrana sprečava bol, izbacuje kamenje i holesterol!
Deset koraka koje treba da sledite:
- Odvojite vreme za jelo. Za svaki obrok odvojite barem trideset minuta za stolom.
- Udobno se smestite. Nekoliko puta duboko udahnite kako biste se primirili i prihvatili da je to vreme odvojeno za obrok. Budite zahvalni što imate dobru hranu.
- Osvestite bilo kakav osećaj nestrpljivosti i želje da ustanete i samo jedite. Možda mislite na nešto što morate da obavite, ali pokušajte da se koncentrišete. Ovo je vreme posvećeno uživanju u hrani.
- Pogledajte hranu na tanjiru. Gledajte kako izgleda. Pomirišite je. Udahnite opojne mirise.
- Pre nego što počnete sa jelom razmislite o tome koliko ćete hrane ubaciti u usta – što manje, to bolje.
- Kada hranu stavite u usta, polako žvaćite kako biste osetili različite ukuse i teksture.
- Žvaćite hranu najmanje tridesetak puta. Neka hrana bude u ustima usitnjena pre nego što je progutate.
- Između zalogaja spustite vilicu; važno je da ne žurite i odmorite se kako ne biste preopteretili želudac. Pročitajte i tri namirnice koje ne biste smeli jesti (i piti) za ručak.
- Oduprite se želji da požurite - bilo da što pre pređete na dezert ili na sledeći zalogaj hrane, želji da ustanete i činite nešto drugo.
- Kada pojedete, sedite još nekoliko minuta za stolom. Trebalo bi da se osećate mirno, zadovoljno i nahranjeno, a ne naduto ili prejedeno. Vaše telo i um zahvaliće vam za odvojeno vreme.
Ishrana u koju se kunu svetski nutricionisti: Otkrili smo šta zaista jede čovek iz Dalmacije!