saznajte više

Glavobolja može biti fatalna: Mesto koje boli otkriva detalje o vašem zdravstvenom stanju!

Ukoliko se glavobolja pojavljuje rano ujutro to svakako treba proveriti kod lekara jer može pokazivati da se radi o tumoru na mozgu, apneji ili vrlo visokom pritisku.

Saveti stručnjaka
18:11h Autor:
Foto: Shutterstock

Ponekad nije teško pogoditi zašto se glavobolja pojavila, na primer, pijanstvo ili neispavanost. Ali, ponekad je teško dokučiti zašto boli i zašto baš na određenom mestu. Zavisno gde i kako se pojavljuje, može biti reči o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se javlja kao “iz vedra neba”, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog izliva krvi u mozgu što je opasno po život.

Ako se glavobolja javi rano ujutro to bi svakako trebalo proveriti kod lekara jer može pokazivati da se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom pritisku… Takođe, po savetu lekara trebalo bi otići i ako se uz glavobolju javljaju promene vida, probave ili raspoloženja,ali i napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi posle udarca u glavu.

Glavobolje se razlikuju i po mestu bola, a ovo su najčešće:

1. Javlja se u jednoj polovini glave – radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućem bolu umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina i preosetljivost na buku i svetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah posle pojave prvih simptoma i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu neko steže obručem – radi se o tenzičnoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

3. Bol na jednoj strani lica, otečen kapak… – radi se o Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine. U vreme trajanja bol se javlja čak i svakog dana i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih sa migrenom moraju mirovati. Bol se javlja sa jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca, piše Vaše zdravlje.

4. Bol u čelu – u ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem delu glave (kod vrata) i na temenu – ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primer, može se pojaviti kod dugog sedenja. Protegnite se malo, udahnite svež vazduh…

6. Bol na sljepoočnicama – pojavljuje se ako neko ima poremećaj čeljusnog zgloba i vodi tenzičnoj glavobolji. Osim bola u slepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čuje se i “klik” kad se čeljust pomera. U takvim situacijama važno je posetiti lekara.

Vođenje dnevnika glavobolje

Stručnjaci kažu kako je dobro voditi dnevnik glavobolje, na primer, koliko često se pojavljuje, u koje vreme, gde boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana, piće su prethodile glavobolji itd. Na osnovu tih zabeleški kasnije je lekaru lakše da dijagnostifikuje o čemu se radi.

Zašto nas leti još više muči glavobolja? Napokon imamo dobro objašnjenje za to!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...