Da li ste znali za ovo?

Mali brushalter, loše držanje, čokolada: Ovo su uzroci stalnih glavobolja koji će vas iznenaditi!

Razlog za to je što ove namirnice prirodno sadrže supstancu koja se zove tiromin. Ova supstanca se nalazi i u prezrelim bananama, avokadu i čokoladi

Nega 20.09.2018. - 21:47h Autor: mondo.rs
Foto: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da su glavobolje toliko česte, da se trećina svetske populacije svakodnevno suočava sa tim. I dok su uzroci glavobolja u nekim situacijama veoma očigledni, postoje i neki manje poznati okidači za glavobolju ili migrenu.

 

Od klima uređaja, preko lošeg držanja tela, do neodgovarajućeg brushaltera, evo neočekivanih stvari koje mogu da budu uzrok glavobolje.

 

Klima uređaj

 

Mnoge kuće i kancelarije imaju klima uređaja, što boravak u prostoriji čini mnogo prijatnijim. Ali, ako često patite od glavobolja, znajte da i ovo može da bude potencijalni uzrok tome.

 

Zbog toga što klima uređaji isušuju vazduh, organizam vremenom blago dehidrira. Pored toga, klima pomaže da prašina i vlaga, ukoliko ih ima u prostoriji, cirkulišu, pa to može da blokira sinuse kod osoba koje su sklone alergijama.

 

Takođe, činjenica je i da kada se prostorija previše ishladi, krvni sudovi u mozgu kontrahuju, što rezultira glavoboljom.

 

Obratite pažnju: Ovih 7 znakova znakova ukazuju na ozbiljan zdravstveni problem!

foto: Shutterstock

Određene namirnice

 

Ukoliko vam se glavobolja javi posle jela, moguće je da su krivac za to određene namirnice.

 

Alkohol, čokolada i kofein su identifikovani kao uobičajeni okidači za migrenu, ali i neke druge namirnice – kisele, marinirane ili dimljene, takođe mogu da budu uzrok glavobolje.

 

Razlog za to je što ove namirnice prirodno sadrže supstancu koja se zove tiromin. Ova supstanca se nalazi i u prezrelim bananama, avokadu i čokoladi.

 

Loše držanje tela

 

Pogrbljenost i loše držanje tela mogu da budu razlog glavobolje. Ove, tenzijske glavobolje karakteriše konstantan bol i osećaj pritiska u glavi.

 

Obično su uzrokovane mišićnom kontrakcijom ili hroničnim pritiskom u predelu glave ili gornjeg dela leđa.

 

Pogrešno su nas učili sve vreme: Ovih 5 stvari o zdravlju nisu tačne!

foto: Shutterstock

Promena vremena

 

Zbog promene pritiska vazduha, koja se javlja uz promenu vremena, dolazi do disbalansa hemikalija u mozgu, uključujući i serotonin, te to može da bude uzrok migrene.

 

Osim toga, promena vremena može da pogorša glavobolju ako je već imate.

 

Neodgovarajući brushalter

 

Ako nosite brushalter koji nije odgovarajuće veličine ili oblika, to može da bude jedan od faktora zbog kojeg patite od glavobolje.

 

Naime, grudnjak neodgovarajuće veličine, uz težinu grudi, stvara stres na ramena i vrat.

 

"Glavobolju mogu da uzrokuju previše uski ili previše opušteni brushalteri, ali češće su to ovi drugi", kaže Pola Svoboda, stručnjak za ženski veš.

 

Njenu tvrdnju je potkrepilo i istraživanje iz 2008. godine, koje je pokazalo da 70 odsto žena nosi male grudnjake, a 10 odsto veće nego što treba.

 

Budite se s trnjenjem u rukama ili prstima: Evo šta je razlog i zašto ovaj simptom ne treba ignorisati!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs