Obavezno proverite

Glavobolja, slabost, loše raspoloženje: Ovo su simptomi raka mozga koje ne smete da ignorišete!

Pacijenti koji pate od tumora mozga mogu razviti depresiju, bes ili anksioznost

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Dobra vest je da od raka mozga oboli manje od jedan odsto svetske populacije. Loša vest je da ovu bolest najavljuje tek malo simptoma.

 

Nove uporne glavobolje

 

Čak i doktorima može biti veoma teško da razliku "običnu" glavobolju od one koja je uzrokovana tumorom na mozgu.

"Najbolji pokazatelj je dugotrajna glavobolja", kaže za "Hafington post" doktor Majk Čen, vanredni profesor neurohirurgije.

"Ove glavobolje često su prisutne kada se probudite ujutru, ili nakon samo sat vremena ležanja u krevetu. Brzorastući tumor može izazvati ozbiljnu glavobolju kao i spororastući tumor", kaže Santoš Kesari, doktor medicine, neuro-onkolog u Kaliforniji.

Ne postoji specifična vrsta glavobolje koja može predvideti da li osoba ima tumor na mozgu. Ključ je da obratite pažnju na nove uporne glavobolje koje ne reaguju na lekove za bolove koje inače uzimate.

 

Blago pogoršanje vida

 

Pacijenti koji doživljavaju ovaj simptom možda i nisu svesni toga, a kamoli da ga povezuju s tumorom na mozgu. Oni čak ne primećuju promenu u kvalitetu vida.

"Ovaj specifičan simptom ili poremećaj periferne vidljivosti poznat je kao bitemporalna hemianopsija", kaže Kristofer Karuba, zamenik direktora za medicinsko obrazovanje u Medicinskoj školi.

 

Slabost u telu

 

Motorni korteks mozga inicira i kontroliše pokrete mišića u našem telu. "Desni motorni korteks kontroliše levu stranu tela, a levi kontroliše desnu stranu tela", kaže dr Čen. Ako postoje tumori bilo gde na ovom putu, ovi signali su potpuno poremećeni i rezultat je gubitak funkcije.

"Ako imate tumor na mozgu, možda nećete doživeti bol u svojim udovima, ali leva ili desna noga ili ruka, možda neće odgovoriti na neku vašu naredbu, ili nećete moći da ih upotrebljavate uopšte. Ali, da ne paničite - takozvane slabe noge takođe mogu značiti da imate nedostatak vitamina D."

 

Teškoće pri govoru

 

Još jedan uobičajeni simptom raka mozga je nejasan govor, ili "gutanje" nekih slova i glasova.

"Jezički problemi kao što su mucanje, teškoće pri imenovanju objekata ili razumevanje onoga što drugi kažu, su ključni simptomi tumora u frontalnom delu, oblasti mozga povezane sa motoričkom funkcijom govora i razumevanja jezika", kaže dr Karuba.

 

Da li rak stvarno može da se dobije od stresa: Koliko psiha utiče na razvoj kancera!

foto: Shutterstock

Loše raspoloženje

 

"Pacijenti koji pate od tumora mozga mogu razviti depresiju, bes ili anksioznost", kaže Samit Vadera, neurohirurg na Univerzitetu u Kaliforniji.

"Ovo je vezano za iritaciju tumora ili kompresiju delova frontalnog režnja, koji je odgovoran za mnoge osobine naše ličnosti."

Pacijenti mogu, takođe, doživeti promene u ponašanju, uključujući češću ljutnju ili osećaj besa, ali mogu da razviju i neke oblike rizičnog ponašanja, prekomerno menjanje seksualnih partnera, na primer.

"Polakorastući tumor u frontalnom režnju čak može promeniti ličnost poptuno, a neki od njih postaju ne samo psihijatrisjki slučajevi, već budu skloni i kriminalnom ponašanju, krešnju zakona i slično."

 

Gubitak sluha

 

Ako se tumor nalazi na delu mozga koji je odgovoran za našu sposobnosti da čujemo zvuke i razumete jezik i razgovor, onda će napraviti probleme u vezi sa tim.

"Ako imate osećaj gubitka sluha sa jedne strane ili konstantnog osećaja da vam zvoni u ušima, zakažite pregled kod lekara koji može utvrditi da li su vaši simptomi dovoljno ozbilni da biste otišli kod neurologa", kaže dr Karuba.

 

Neplodnost

 

Mozak kontroliše gotovo sve u našem telu, uključujući našu proizvodnju hormona.

"To radi pomoću produžetka poznatog kao hipofizna žlezda, struktura veličine graška koja se nalazi u osnovi mozga", kaže Čen.

"Tumori koji utiču na hipofizu mogu da izdvoje visoke količine hormona ili spreče normalno delovanje žlezda.

"Zbog toga mnoge žene koje imaju tumor na mozgu nisu u mogućnosti da, na primer, proizvode mleko nakon porođaja, a mnoge imaju i problem da zatrudne."

 

Gubitak ravnoteže

 

Jedna od mnogih oblasti u kojima je moždano polje veoma važno je motorička funkcija.

Ako počnete teže da hodate, osećate često da ćete pasti, naročito u mraku, naginjate ka jednoj strani, to može biti simptom tumora u području mozga odgovornog za ravnotežu i koordinaciju.

Problemi sa balansom su takođe tihi simptom multiple skleroze.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...