Ako osoba ima nedostatak bakra, rizik za različita medicinska stanja biće veći. U ta stanja spadaju osteoporoza, anemija, bolovi u zglobovima, oslabljen imunitet...
<\/div>
Morski plodovi i mesoGoveđa jetra je verovatno najbogatija namirnica bakrom. Takođe, odličan izvor bakra su i goveđe srce i bubrezi, a među morskom hranom se u tom smislu posebno izdvajaju ostrige, kraba, jastog,školjke... Trideset grama goveđe jetre sadrži oko 4.000 mikrograma bakra, dok jedna osrednja ostriga ima oko 670 mikrograma. U 100 grama školjki smešteno je oko 585 mikrograma bakra, dok ista količina kuvanog mesa krabe obezbeđuje 624 mikrograma.
Voće i povrćeU principu, voće i povrće nemaju toliko visoke vrednosti bakra, iako imaju brojne druge zdravstvene koristi. Ipak, pojedine vrste voća i povrća sadrže bakar u različitim količinama, kao što su avokado, banana, grožđe, slatki krompir (batat), paradajz, pečurke, masline... Na primer, jedna šolja sušenog paradajza sadrži oko 768 mikrograma bakra, dok jedan veći pečeni krompir u sebi ima oko 320 mikrograma.
Orašasti plodoviOdređene vrste orašastih plodova su veoma bogate bakrom. Procenjeno je da u 30 grama suncokretovog semena ima oko 519 mikrograma bakra, 629 mikrograma nalazi se u indijskom orahu, 332 mikrograma u bademu, a 496 mikrograma u lešniku. Iako brojke variraju, sve ove namirnice mogu se smatrati solidnim izvorom bakra.
Bol u zglobovima i kostima će nestati kad izbacite ovih 7 namirnica: Lečite se iznutra!
<\/div>
ČokoladaAko ste ljubitelj čokolade, dobra vest je da se uz nju unos bakra povećava. Naravno, u pitanju je najzdravija crna čokolada, koja u sebi može da sadrži i do 85 odsto kakaoa. Tako u 30 grama crne čokolade ima oko 500 mikrograma bakra. Dakle, još jedna u nizu izuzetnih prednosti crne čokolade jeste bakar koji se nalazi u njoj, što možemo imati na umu sa svakom kockicom koju pojedemo.
ŽitariceŽitarice su takođe prilično dobar izvor bakra, tako da je preporučljivo da one budu deo naše svakodnevne ishrane. U samo jednoj šolji neke od žitarica nalazi se oko 100 mikrograma bakra. Skroman izvor, ali ga ne treba potcenjivati.
JajaU namirnice koje su bogate bakrom spadaju i jaja, posebno njihovo žumance. Svako ko nije ljubitelj mesa niti konzumira morske plodove, može da u cilju sprečavanja nedostatka bakra jede jaja, odnosno žumanca. Najzdravije žumance je kada se jaje obari.
Šta sve može šoljica graška: Štiti od teških bolesti, reguliše šećer i krvni pritisak!
<\/div>
Začini i biljkeI začini i biljke su veoma dobar izvor bakra i iz tog razloga oni trebada budu uključeni u ishranu. Začini bogati bakrom su senf, čili, kim,nana, kari, karanfilić, mirođija, korijander, seme celera... Biljke osnažene bakrom su majoran, trska, timijan i estragon.
PićeOdređeni napici kao što su kafa, crni čaj, pivo ili vino, bogati su bakrom. Međutim, treba voditi računa o tome koliko se šoljica kafe ilicrnog čaja pije dnevno, a posebno koliko čaša piva ili vina.
Prekomerno konzumiranje kofeina nije zdravo, kao što nije preporučljivo ni napiti se pri pokušaju da se nivo bakra u organizmu poveća. Sva ova pića treba piti umereno, kako bi dala izvestan doprinos povećanju unosu bakra na dnevnom nivou.
Znali su samo da umire, ali ne od čega: Telo joj bilo potpuno zatrovano nečim što svi jedemo!