Uz sve moguće informacije koje nam serviraju gurui ishrane, farmaceutska industrija, trgovci, nutricionisti...jesti zdravo nikada nije bilo više zbunjujuće. Takozvanoj zdravoj hrani posvećene su čitave police, a na proizvodima "vrište" tvrdnje kako je nešto sa malo masti, bez šećera, sto odsto prirodno.
Evo na kojih 10 zabluda o zdravoj hrani morate da pazite:
Talentovane za hranu i ljubav: 6 trikova kako Francuskinje mršave!
1. Ulja
Biljna ulja, posebno maslinovo, većina smatra niskokaloričnim i boljim izborom od životinjskih masti. Međutim, 1 g ulja ili masti ima jednaku kalorijsku vrijednost. Ipak, visokokvalitena hladno ceđena biljna ulja bolji su izbor zbog nezasićenih masnih kiselina.

2. Voćni sokovi i smutiji
Nektar voćni sokovi u pravilu su koncentrat šećera iz koncentrata voćnih sokova, na koji su još dodati šećeri i zaslađivači. U skupim smutijima obično su uništena sva vlakna iz voća pa nam brže skače nivo šećera u krvi. Jabuka ili kruška sa korom mudriji su izbor.
3. Ledeni čajevi i vode sa ukusom
Ledeni čaj sadrži jednaku, ponekad i veću količinu šećera u svom sastavu kao i voćni sok, a i voda sa ukusom nije bez šećera i dodataka. Iscedite limun ili bilo koje voće u 1 litar vode i dobićete odličnu vodu sa ukusom. Isto tako kod kuće pripremite i ledeni čaj.

4. Agavin i javorov sirup
Slično kao i kod masti, šećer u bilo kojem obliku ima kalorijsku vrednost od 4 kcal/g. Takvi prirodni zaslađivači imaju jednaku kalorijsku vrijednost kao i beli šećer, jedino što im je većinski sastav fruktoza i primereniji su za dijabetičare.
Prirodna zamena za šećer: 8 odličnih alternativa!
5. “Zdravi” hlebovi i peciva
Važe kao „zdravi“ jer su tamni, ali bez dovoljno vlakana, a boju im daje prženi slad. Pravi integralni hleb ima adekvatnu težinu i konzstenciju i sadrži komadiće celovitog zrna žitarica i semenki. Košta više, ali je znatno punijeg okusa i više zasiti.

6. Voćni jogurt i grčki jogurt
Smatra se zdravijim izborom upravo zbog voća, ali mnogo je kaloričniji od običnog jogurta i sadrži i do 3 puta više šećera. Mudrije je dodati sveže voće u probiotički jogurt i napraviti domaću verziju.
Šta jedu mršavi ljudi: 8 namirnica koje treba da ubacite u svoj jelovnik!
7. Energetske pločice
I oni sadrže jednostavne šećere koji brzo podižu nivo glukoze u krvi i jednaku količinu masti kao i čokoladice. Čak i veće količine natrijuma. Bolji izbor je nekoliko badema i lešnika ili kockica tamne čokolade.
8. Žitarice za doručak
Na tržištu su dostupne razne varijacije „fit“ i „zdravih“ žitarica sa dodatkom voća, orašastih plodova i komadića čokolade, ali većina njih sadrži velike količine šećera i manju količinu belančevina. Žitarice od celovitog zrna kombinovane sa jogurtom bile bi mudriji izbor.

9. Gotovi mlečni namazi
Gotovi mlečni namazi bogati su zasićenim mastima iz neobranog mleka. Namaz od posnog sira može se napraviti brzo i u kućnoj radinosti, a da bude zdraviji.
Doterajte liniju za leto: Trikovi žena širom sveta!
10. Dijetalni proizvodi
U njima je redukovana količina masnoća, ali je povećana količina šećera i belančevina. Uvek čitajte deklaracije kod ovakvih proizvoda, jer ako se količina nekog od nutrijenata smanji, neki drugi se sigurno poveća.
