Probajte i vi

Prirodna zamena za šećer: 8 odličnih alternativa!

Šećer je veoma štetan pa je poželjno zameniti ga nekom od namirnica iz prirode
Fitnes & Nutricija
16:08h Autor:
Prirodna zamena za šećer: 8 odličnih alternativa!
Foto: Shutterstock

Većina stručnjaka savetuje izbegavanje slatkiša i zaslađene hrane, ali to u mnogim situacijama nije izvodljivo. Srećom, postoji nekoliko prirodnih zamena za šećer koje će zadovoljiti vaše potrebe, akoji su pritom zdravi.

Pomešajte malo soli i šećera pred spavanje: Efekat je neverovatan!

Uključite nekoliko od ovih prirodnih zaslađivača u ishranu:

1. Med

Med sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, kao i jaka antibakterijska svojstva. Budući da ga telo može lako iskoristiti, konzumiranje meda može poboljšati svaku fizičku aktivnost.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Kokosov šećer

Proizvodi od soka kokosovog cveta. Za dobijanje ovog šećera, od soka kokosovog cveta pravi se gusti sirup, koji se potom osuši i melje u prah koji ima ukus sličan karameli. Dobijeni šećer sadrži mnoge zdravstvene prednosti kokosa, uključujući i nutrijente kao što su gvožđe, cink, kalcijum i kalijum.

3. Šećer od datula

Šećer od datule dolazi iz samog ploda. Ovaj šećer je ustvari plod koji je prvo osušen, a zatim i sameljen. Budući da je to ustvari fino usitnjeno voće, ne otapa se dobro u tekućinama kao što su kafa ili čaj, ali je odličan kao dodatak drugoj hrani i može biti zamena smeđem šećeru.

9 najčudnijih zdravstvenih trendova: Da li biste probali čorbu od kostiju ili otišli u divljinu?

4. Melasa

Melasa je nusprodukt pri proizvodnji šećera. Sadrži sve nutrijente koji su uklonjeni prilikom rafiniranja šećerne trske, uključujući i visoke količine gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i selena kao i mnogo vitamina B.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5. Javorov sirup

Pravi se od soka javorovog stabla. Radi se o žućkastoj gustoj tekućini koja nije samo slatka već je i puna kalcijuma, kalijuma, mangana, fosfora, magnezijuma i gvožđa kao i vitaminima B2, B5, B6, niacinom, biotinom i folnom kiselinom.

6. Agavin sirup

Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobija iz južno-američkog kaktusa. Često ga zovu „medena vodica“, jer ima blagi ukus i svetlu boju. Ređi je od meda, ali je i slađi.

Izlečite štitnu žlezdu: Ruski narodni recept od dva sastojka!

7. Stevija - ekstrakt lišća biljke porodice Stevia

Stevija je verovatno najbolja alternativa šećeru. Dokazano je da stevija poboljšava rad štitnjače i celog organizma. Ima lagano gorki ukus i glavni je neprijatelj karijesa. Ima skoro 0 kalorija.

8. Goji bobice

Sadrže složeni šećer, koji prema kliničkim istraživanjima uništava tumorske stanice, poboljšava vid, bori se protiv slobodnih radikala u telu, jača jetru i gušteraču.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs