Čudesna biljka

Đumbir kao moćan lek iz prirode: Kako pravilno da ga koristite!

Đumbir sadrži gingerol koji mu daje ljutkasti i rezak ukus. Uz vitamine B6 i C, kao i kalcijum i magnezijum, ova biljka ima snažne adute kojima se probila na vrh liste naših omiljenih prirodnih lekova
Fitnes & Nutricija
19:58h Autor:
Đumbir kao moćan lek iz prirode: Kako pravilno da ga koristite!
Foto: Thinkstock

Đumbir je trajna, gomoljasta biljka iz porodice ljiljana. Hiljadama godina koristi se kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje.

Sadži kalcijum, magnezijum, vitamine B6 i C, a bogat je gingerolom - prirodnim sastojkom koji poboljšava rad creva, olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost, želučane tegobe i sprečava grčeve.

Kapsaicin i piperin su hemijske supstance koje se nalaze u ljutim čili papričicama a sličnu supstancu (gingerol) sadrži i đumbir. Ova supstanca mu daje ljutkasti i drezak ukus ali isto tako ima izrazito jako anti-inflamatorno dejstvo.

Zbog ove činjenice đumbir se preporučuje osobama koje su u akutnoj fazi zapaljenskog artritisa kako bi ublažili tegobe i usporili napredovanje oboljenja. Đumbir je poznat i kao antioksidans, jer ima anti-zapaljensko, kao i anti-kancerogeno dejstvo.

Tri multivitaminske bombe: Pročistite krv i jetru, izbacite toksine iz organizma!

Takođe, đumbir sprečava nastanak čireva podstičući lučenje sluzi, a poznata su i njegova analgetska, umirujuća i antibakterijska svojstva. Zbog antihistaminskog delovanja koristi i kod lečenja alergija. Lečenje artritisa đumbirom nadmašuje rezultate lečenja na konvencionalan način. Primenjuje se kod lečenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno-koštanog i vezivnog tkiva.

Istraživanja su pokazala da može da suzbije mučninu izazvanu vožnjom ili trudnoćom, kao i mučninu uzrokovanu hemoterapijom. Pomaže i kod ublažavanja menstrualnih bolova. Čaj od đumbira koristi se i u kurama mršavljenja jer pomaže stvaranju osećaja sitosti i ubrzava metabolizam. Važno je piti 250 ml čaja od đumbira 15 minuta pre obroka.

Đumbir možete kombinovati i s drugim namirnicama i biljkama, kao na primer limunom i nanom. Direktno u vodu narendajte koren đumbira. Pustite da odstoji i popijte. Osetićete lagano peckanje. Koliko đumbira staviti najbolje ćete sami proceniti zbog osećaja peckanja.

Bez limuna i meda, dovoljna je čaša tople vode: 6 razloga da je pijete na prazan stomak!

Narendajte đumbir u med i "začinite" s dve kašike cimeta i dobićete savršeno sredstvo za dizanje imuniteta. Dok gutate med, osetićete kako se disajni putevi pročišćavaju, a povećava se i kapacitet pluća. Đumbir podstiče i cirkulaciju.

Ova biljka prilično je siguran prirodni lek i ima jako malo negativnih posledica. Naravno, u svemu treba biti umeren, pa tako i u ispijanju napitka budući da može doći do iritacije usne duplje. Jedine osobe kojima se ne preporučuje da ga uzimaju su one koje imaju žučni kamenac (jer đumbir podstiče proizvodnju žuči) i koje uzimaju lekove za razređivanje krvi.

Kod nekih osoba može prouzrokovati i gorušicu. Đumbir je delotvoran u sitnim količinama od nekoliko grama. Da biste izbegli neželjene posledice nemojte konzumirati više od 5 grama dnevno. Čaj ima manje neželjenih posledica od đumbira u prahu.

Naučno dokazane strategije za skidanje masnih naslaga sa stomaka: 8 najboljih!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs