4 namirnice koje mogu da snize šećer u krvi: Ubacite ih u jelovnik

Važno je naglasiti da lečenje šećerne bolesti (dijabetesa) podrazumeva i dijetalnu ishranu uz smanjeni unos ugljenih hidrata

Medicina
15:01h Autor:
4 namirnice koje mogu da snize šećer u krvi: Ubacite ih u jelovnik
Foto: Shutterstock

Najveću količinu energije naš organizam dobija iz glukoze. Normalni nivo glukoze u krvi je 3.9 do 6.1 mmol/l (milimola po litri). Moguće su povremene oscilacije šećera u krvi, a ukoliko su one hronične, to može da se odrazi na mnoge bolesti, a jedna od njih je dijabetes.

Donosimo vam listu namirnica koje regulišu nivo šećera u krvi.

1. Maslačak

Osim što je koristan prirodni lek za bolesti jetre i žuči, ova lekovita biljka je dobro prirodno sredstvo za regulaciju nivoa šećera u krvi. Za lečenje dijabetesa je potrebno da tokom proleća, dok maslačak cveta, svakog dana pojedete po 10 svežih stabljika maslačka. Biljku prethodno operite zajedno sa cvetom, odstranite cvetove i zatim stabljiku dobro i polako sažvaćite, pa progutajte.

2. Cimet

Povrđeno je da ovaj začin povećava aktivnost insulina. Jedna kašičica cimeta u toku dana može bitno da smanji nivo šećera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo lošega holesterola u krvi.

3. Malina

Takođe koristan prirodni lek za regulisanje nivoa šećera u krvi.

4. Kukuruz i zob

Čiste krv, krvne sudove i pomažu u lečenju šećerne bolesti.

Važno je naglasiti da lečenje šećerne bolesti (dijabetesa) podrazumeva i dijetalnu ishranu uz smanjeni unos ugljenih hidrata. Treba izbaciti nezdrave masnoće, a koristiti zdrave i korisne kao što su laneno i riblje ulje. Kada se nivo šećera u krvi normalizuje u ishranu možete da ubacite puter, maslinovo i kokosovo ulje.

Potrebno je da obratite pažnju na dovoljan unos minerala, jer ova bolest često izaziva i nedostatak minerala u organizmu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs