Ova dijeta je idealna za one osobe koje imaju višak kilograma, ali i pate od povišenog krvnog pritiska.
Pirinčana dijeta se sastoji od unosa namirnica sa visokim nivoom složenih ugljenih hidrata, niskim nivoom masti i natrijuma. Ovakav jelovnik će vam pomoći i da izgubite na težini ali da i vrednosti krvnog pritiska dovedete u normalu.
Cilj dijete je smanjenje prevelikog unosa slane hrane i one koja sadrži visok procenat natrijuma.
Ishrana je bazirana na hrani sa visokim procentom vlakana i ugljenih hidrata poput voća, povrća, žitarica i mahunarke. Da bi dijeta bila što uspešnija potrebno je i izbaciti skoro sve mlečne proizvode iz ishrane.
Faze dijete
Prva faza ove dijete traje jednu nedelju i prvi dan treba da jedete žitarice i voće, a ostalih šest dana da dodajete povrće i mahunarke, integralni hleb i nemasne mlečne proizvode. U toku prve faze dijete sa pirinčem možete jesti četiri grupe namirnica, skrob, voće, povrće i mlečne proizvode. U ovoj fazi ne smete da jedete hranu bogatu proteinima, kao što je riba i piletina, ali ove namirnice već posle sedam dana možete ubaciti u ishranu.
U toku dana ne bi trebalo da unesete više od 1.000 kalorija, 22 gr masti, 5.5 gr zasićenih masti i od 500 do 1.000 mg natrijuma i od 0 do 100 mg holesterola.
Druga faza
Tokom druge faze dijete možete povećati unos dnevnih kalorija do 1.200 dok ne dostignete željenu težinu. Prvi dan svake sedmice počinjete voćem i pirinčem a narednih dana uključujte povrće i nemasne mlečne proizvode.
Jedan dan u sedmici, po vašem izboru, uključujete ribu ili organska jaja, kao izvor proteina. U ovoj fazi je dozvoljeno unositi malo više soli nego u prvoj fazi.
Treća faza
Treća faza je faza održavanja i u tom periodu dnevni unos kalorija može biti 1.500, a vi nastavljate da jedete po istom planu. Takođe, tokom poslednje faze nema potrebe za danima kada jedete samo žitarice i voće a imate i veću slobodu za izbor proteina.
Primer dnevnog jelovnika
Za doručak možet pojesti jednu porciju skroba po vašem izboru, voće i neki od dozvoljenih mlečnih proizvoda sa nula posto masti.
Za ručak se preporučuju tri porcije skroba po vašem izboru, tri male porcije povrća i jedna voćka.
Za večeru ponoviti sve ono što ste jeli za ručak.