Neko tvrdi da je ovo najzdravija opcija za međuobrok, dok je neko kategorično protiv sušenog voća u ishrani. Nećemo prihvatiti nijednu od strana u ovom sporu, samo ćemo vam reći sve o objektivnim prednostima i nedostacima suvog voća, a na vama je da odlučite da li ćete ga jesti ili ne.
Prednosti:
Suvo voće je vrlo hranljivo
Tokom procesa sušenja, voće gubi svu vodu, a većina hranljivih sastojaka se zadržava. Sadržaj kalorija u 100 g proizvoda takođe se značajno povećava, što vam omogućava da unesete dovoljno malom količinom.
Visok sadržaj hranljivih sastojaka
Suvo voće je skladište vitamina, minerala, makro i mikroelemenata. Suve šljive i urme sadrže moćne antioksidanse koji mogu usporiti proces starenja i generalno imaju blagotvorno dejstvo na telo. Takođe postoji velika količina vitamina A, B1, K, kalijuma, magnezijuma i vlakana.
Suvo voće je jedna od najkontroverznijih namirnica. Ne samo potrošači, već i nutricionisti još uvek se međusobno ne mogu složiti: da li je ova hrana zdrava ili ne.