zdrave životne navike

DA LI VOĆE I POVRĆE POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA: Više nema dileme, sada je naučno potvrđeno!

Poslednje studije pokazale su da svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima može sprečiti nagomilavanje kilograma

Lepi & Zdravi
15:58h Autor:
DA LI VOĆE I POVRĆE POMAŽE KOD MRŠAVLJENJA: Više nema dileme, sada je naučno potvrđeno!
Foto: Shutterstock

Spekulacijama o šećerima u voću, ali i uticaju povrća na nagomilavanje kilograma, konačno se stalo na put. Naime, britanski naučnici zvanično su objavili da voće i povrće može pozitivni uticati na rešenje problema viška kilograma, ali samo ako ih jedemo u ograničenoj meri. Naime, svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama može sprečiti gomilavanje kilograma i generalno poboljšati zdravlje.

voće i povrće
foto: Shutterstock

Flavonoidi su fitohemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi. Poznato ih je između 4000 i 5000. Ponašaju se kao antioksidansi jer prihvataju slobodne radikale kiseonika, koji može oštetiti DNK.

Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbuju u organizmu i da potom vrlo brzo izlučuju iz tela pridonoseći detoksikaciji enzima u jetri.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs