Obradom zrna žitarica gubi se nutritivna vrednost, što nije slučaj sa integralnim zrnom koje zadržava hranljivost, a zdravstvena korist je višestruka.
Najvažnije zdravstvene koristi integralnih namirnica su:
- dobro varenje
- redovno pražnjenje creva
- sniženje nivoa lošeg holesterola
Dodatna korist integralnih namirnica jesu vitamini.
Integralne namirnice imaju značajno veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju. Što se tiče mršavljenja, vlakna su krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga.
Razlog zašto treba da jedete integralne žitarice jeste jer uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi. Integralne žitarice sadrže više vlakana i zato duže pružaju osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi.
Ne bi trebalo da jedete više od 3 parčeta pravog integralnog hleba na dan. Isto važi i za integralnu testeninu – iako jeste zdravija u smislu da održava nivo šećera u krvi, sadrži vitamine B grupe, poboljšava varenje – ona i dalje ima isto kalorija kao bela testenina.