Osim što unose novu energiju u kuhinju, oni koji uzgajaju ove biljke znaju da su jako dobre za korišćenje u hrani i da sama briga oko njih predstavlja svojevrsno zadovoljstvo.
Naime, naučna istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju baštu u kojoj sami rade, srećniji su i zadovoljniji, manje su depresivni pa čak i žive duže. Osim toga, aromatično bilje ima i lekovita svojstva. Ako se ljudi pravilno služe travama i biljem, moguće je popraviti zdravlje. Bilje koje se koristi u kuhinji ima antioksidativna svojstva.
Top 5 aromatičnih biljaka dobrih za zdravlje, koje treba da gajite kod kuće:
1. Potočarka
Potočarka je toliko moćna začinska biljka da se za nju govori da ima antikancerogena svojstva. Bogata je gvožđem, kalcijumom, vitaminima A i C, folnom kiselinom, antioksidansima i jodom.
2. Ruzmarin
Ruzmarin je bogat gvožđem, kalcijumom i vitaminom B6. Poboljšava moždane funkcije i pamćenje. Navodno, čak i može da pomogne u sprečavanju srčanog i moždanog udara.
3. Origano
Origano se lako uzgaja, a dobar je za prevenciju prehlada, gripa i bola uopšteno. Vrlo je zdrav.
4. Mirođija
Mirođija dosta pomaže radu probave, ublažava želudačne tegobe, nadimanje i bolove u stomaku.
5. Matičnjak
Matičnjak je najpoznatiji po funkciji odbijanja komaraca. Ima antibakterijska svojstva i blagotvorno delovanje kad se pije u obliku čaja.