Osim što unose novu energiju u kuhinju, oni koji uzgajaju ove biljke znaju da su jako dobre za korišćenje u hrani i da sama briga oko njih predstavlja svojevrsno zadovoljstvo.


Naime, naučna istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju baštu u kojoj sami rade, srećniji su i zadovoljniji, manje su depresivni pa čak i žive duže. Osim toga, aromatično bilje ima i lekovita svojstva. Ako se ljudi pravilno služe travama i biljem, moguće je popraviti zdravlje. Bilje koje se koristi u kuhinji ima antioksidativna svojstva.


Top 5 aromatičnih biljaka dobrih za zdravlje, koje treba da gajite kod kuće:


1. Potočarka


Potočarka je toliko moćna začinska biljka da se za nju govori da ima antikancerogena svojstva. Bogata je gvožđem, kalcijumom, vitaminima A i C, folnom kiselinom, antioksidansima i jodom.

shutterstock-592223225.jpg
Foto: Shutterstock

2. Ruzmarin


Ruzmarin je bogat gvožđem, kalcijumom i vitaminom B6. Poboljšava moždane funkcije i pamćenje. Navodno, čak i može da pomogne u sprečavanju srčanog i moždanog udara.

3. Origano


Origano se lako uzgaja, a dobar je za prevenciju prehlada, gripa i bola uopšteno. Vrlo je zdrav.

4. Mirođija


Mirođija dosta pomaže radu probave, ublažava želudačne tegobe, nadimanje i bolove u stomaku.

5. Matičnjak


Matičnjak je najpoznatiji po funkciji odbijanja komaraca. Ima antibakterijska svojstva i blagotvorno delovanje kad se pije u obliku čaja.

Ove aromatične biljke možete koristiti i u ishrani, i to svakodnevno