Problem koji muči mnoge ljude

Kako sprečiti organizam da zadržava vodu, jednom zauvek: Najbolja prirodna rešenja!

Postoji puno prirodnih načina da konačno rešite ovaj problem, a na vama je da izaberete onaj koji vam najviše odgovara

Lepi & Zdravi
Autor:
Foto: Shutterstock

Pojava zadržavanja tečnosti je prisutna najčešće kod žena, tokom predmenstrualnog perioda, gde je uzrok povezan sa disbalansom hormona. Zbog uticaja hormona, ovaj problem se javlja i tokom trudnoće, a nestaje nakon porođaja.

 

Uzimanje oralnih kontraceptivnih pilula kod žena koje sadrže estrogen, može uzrokovati pojavu otečenih nogu, ruku, stomaka, nekad i osećaj “nadutosti celog tela“. U klimakteričnom periodu kod žena, usled smanjenja lučenja progesterona, dolazi do zadržavanja tečnosti i osećaja nadutosti.


Ishrana sa smanjenim unosom vitamina B1, kao i proteina, može biti preduslov za pojavu edema. Osobe koje pate od hroničnih venskih insuficijencija, ili proširenih vena na nogama, uglavnom imaju sve simptome zadržavanja tečnosti.

 

Određeni lekovi, među kojima lekovi za povišeni krvni pritisak, kortikosteroidi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi( NSAIL) imaju svojstvo zadržavanja tečnosti u organizmu, pa osobe koje ih koriste, mogu patiti od toga.

 

Simptom zadržavanja tečnosti u organizmu, može biti pratilac ozbiljnih stanja kao što su, bolesti bubrega (nefrotski sindrom, zapaljenja bubrega, lupus), gde se edemi karakteristično lokalizuju na nogama.

 

Zatim tu su srčana insuficijencija (slabost srca), hipertenzija, koja utiče na povećanje krvnog pritiska i posledično na povećanje ukupne tečnosti u organizmu. Otoci usled bolesti srca se lokalizuju na nogama i u plućima.

 

Neizrecivo moćne za vaše srce i krvne sudove: 25 namirnica koje su živi zid protiv SVIH srčanih oboljenja!

foto: Shutterstock

Simptomi zadržavanja tečnosti


Najčešći spolja vidljivi znaci zadržavanja tečnosti su u formi oticanja pogođenih delova tela, najčešće ruke, noge, zglobovi, dnevno povećanje težine, koje nije posledica gojaznosti, već samo posledica zadržavanja tečnosti u organizmu.

 

Takve osobe mogu se osećati naduto, a brojka na vagi će uvek pokazati veću cifru. Promene na koži se mogu javiti u formi lokalizovnih edema, koji na pritisak se uvuku za nekoliko sekundi, što inače nije osobina kože u normalnim uslovima.

 

Prirodni načini lečenja zadržavanja vode


Usled blagog, periodičnog zadržavanja tečnosti u organizmu, mogu se primeniti neke jednostavne metode, bazirane na promenama u ishrani i povećanju fizičke aktivnosti.

 

Smanjite unos soli


Izbegavajte prekomeran unos soli putem hrane, slanih grickalica, kikirikija, prerađene hrane, konzervirane hrane, suvomesnatih proizvoda. To su sve namirnice koje sadrže previše soli, koja u organizmu vezuje vodu.

 

Vitamin B1 i B6


Vitamini B kompleksa, koji se mogu uneti ishranom crvenim mesom i integralnim pirinčem. Oni su važni jer sprečavaju zadržavanje tečnosti.

 

Kalcijum, vitamin D, pantontenska kiselina


Nalaze se u mlečnim proizvodima, siru, ribi, voću.

 

Zdrava jetra, znači zdrave oči: Evo kako vratiti dobar vid!

foto: Shutterstock

Magnezijum


Izuzetno važan za žene, tokom PMS-a.

 

Pijte puno vode


Iako zvuči kao paradoks, voda u većim količinama, hidrira telo i dobra je za rad bubrega. Smanjite unos gaziranih pića, alkohola, kafe – sadrže materije poput kofeina koji vezuje vodu za sebe i time je zadržava. Kafa je odgovorna za nastanak celulita kod žena.

 

Fizička aktivnost


Redovno vežbajte, radite vežbe istezanja, podignite noge u ležećem položaju.

Kao pomagalo, naročito kod osoba sa proširenim venama, dobro je koristiti elastične čarape, koje stežu i time sprečavaju zadržavanje vode u nogama.

 

Jogurt

 

On je dobar izvor proteina. Sadrži dosta kalcijuma. Poželjan kod osoba koje pate od hipoproteinemije. Ali, nije poželjan kod osoba na dijalizi, baš zbog prisustva proteina.

 

Peršun


Sa svojim zelenim listovima, peršun spada u jake prirodne diuretike.

 

Samo ren može da izleči uporan i suv kašalj, ali i upalu pluća: Narodni lek koji morate da zapišete!

foto: Profimedia

Sok od limuna


Stavite dve kašike ceđenog soka od limuna u čašu tople vode. Možete zasladiti sa medom. Uzimati ovaj sok svaki dan, ujutru i videćete rezultat. Nećete se osećati “naduto“.

 

Komorač


Seme komorača je dobar diuretik jer povećava izlučivanje natrijuma i vode iz organizma, putem bubrega. Isto tako, dobar je i kao čistač organizma od toksina.

 

Kopriva


Kraljica među biljkama, pokazala je i svoj jak diuretički efekat na organizam. Spečava zadržavanje vode, pomaže izlučivanju viška vode iz organizma.

 

Kukuruzna svila


Kukuruzna svila je od davnina poznata i primenjivanja kod nemogućnosti mokrenja, kod bolesti bubrega, infekcija urinarnog trakta. Samim tim, ona ima i diuretičko svojstvo. Sprečava zadržavanje vode u organizmu, samim tim i pojavu nastanka gihta i artritisa.

 

Zbog prisustva određenih materija, treba je oprezno primenjivati kod osoba sa kardiovaskularnim problemima. Kukuruzna svila ima svojstvo razređivača krvi.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs