Povedite računa

Namirnice sa najviše trans masti: 9 najopasnijih!

Masti su važne za zdravlje, ali morate paziti koju vrstu masnoća unosite u telo

Fitnes & Nutricija
Autor:
Namirnice sa najviše trans masti: 9 najopasnijih!
Foto: Stil

Masti su, baš kao i proteini i ugljeni hidrati, veoma važan deo naše ishrane i moramo ih unositi u dovoljnoj meri kako bi naš organizam normalno funksionisao.

Ipak, postoji jedna važna napomena - masti treba da budu zdrave, mononezasićene, koje se mogu naći u namirnicama poput ribe, mesa, orašastih plodova, semenki, mlečnih proizvoda, mahunarki...

Ali, trans masti (trans izomeri ili masne kiseline), pogotovo veštačke, veoma su opasne. Prema istraživanjima, redovno konzumiranje proizvoda koji sadrže trans masti može da skrati životni vek za pet godina.

Šta su trans masti

Trans masti dolaze u prirodnom i veštačkom obliku. Prirodnih ima u mesu, mleku i mlečnim proizvodima, ali doktori kažu da njih ne treba isključiti iz ishrane jer je dobit mnogo veća od koristi.

Veštačke trans masti stvaraju se tokom prerade namirnica, kao i sintezom ulja. One dugo opstaju, i to je razlog zašto se često koriste - zbog njih namirnice traju duže, bolje podnose transport, a i jeftinije su. Ali, sklonije su oksidaciji zbog hidrogenizacijskih promena u strukturi ćelija i to je ono što ih čini opasnim.

Negativna svojstva trans masti

Studije su potvrdile direktnu vezu između redovne konzumacije trans masti i povećanog rizika od ateroskleroze, naslaga holesterola u krvnim sudovima, srčanih bolesti i nekih vrsta raka.

U njemu su i lepota i zdravlje: Ovo voće će učiniti čuda za organizam, a vaša koža i kosa će procvetati! (RECEPTI)

foto: Shutterstock

Kako utvrditi da li proizvod sadrži trans masti

Nažalost, nemoguće je biti siguran da li i koliko su trans masti korišćene u preradi, osim laboratorijskom analizom. Ali, možete da obratite pažnju na sastojke proizvoda. Trans masti kriju se izna sledečih naziva: hidrogenizovana mast, hidrogenizovana ulja, masti za kuvanje, redukovane masti...

Ove namirnice imaju najviše trans masti:

1. Mesne prerađevine

Mnoge vrste kobasice, viršle, šunke, sušeno, dimljeno i usoljeno meso - gotovo svi ovi proizvodi najčešće sadrže puno trans masti. Dodaju se da bi produžile rok trajanja proizvoda i da bi ukus bio bolji, a boja lepša. Čak je i Svetska zdravstvena organizacija označila mesne prerađevine kao potencijalno karcinogene.

2. Čips i mnoge druge grickalice

Problem je što se brojne grickalice prave pomoću biljnih ulja. Ona sama po sebi nisu opasna, ali uz zagrevanje na vrlo visokoj temperaturi (posebno ako se proces ponavlja), dolazi do nuspojave supstanci koje imaju štetan efekat na zdravlje srca i krvnih sudova, i povećavaju rizik od razvoja raka.

3. Gotovi sosovi

Glavni sastojak gotovih sosova su biljna ulja koja trpe preradu i kao rezultat daju trans masti.

Bareni kukuruz je spas za celo telo: Ali samo ako izbegnete ovu grešku dok ga kuvate!

foto: Shutterstock

4. Određene vrste čokolade

Što je čokolada jeftinija, to sadrži manje kakaaa, a više masti i ulja, uključujući i trans masnoće. Birajte čokoladu koja ima visok sadržaj kakaa i ako je moguće, bez šećera - to je najzdravija čokolada.

5. Pomfrit

Možemo slobodno da kažemo da je ovo pobednik među proizvodima sa trans mastima!

6. Prženi mesni medaljoni

Što su manji komadi mesa koje pržite u dubokom ulju, oni se više pune trans mastima.

Sa koje hrane smete da skinete buđ i pojedete, a koja će vas otrovati

foto: Shutterstock

7. Gotova peciva i kolači

U masovnoj proizvodnji slatkiša najčešće se koriste namirnice najmanjeg kvaliteta...

8. Gotovi obroci od žitarica

Stručnjaci apeluju da se ova vrsta hrane izbaci iz ishrane, jer je toliko puna šećera, trans masti i drugih aditiva, da od tih žitarica nema gotovo nikakve koristi.

9. Proteinske pločice

Pažljivo čitajte sastojke, naročito ako se među sastojcima nalazi sušeno voće.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs