Nikad nije previše rano da počnete da vodite brigu po zdravlju kostiju, ali nakon 40-te kada one naglo počinju da propšadaju i javlja se najveći rizik od osteoporoze, morate ozbiljnije da počnete da razmišljate o ovom problemu.

Neke namirnice imaju tu moć da telu obezbede potrebne elemente koji će sprečiti slabljenje kostiju, kaže doktor Ostin Goh.

  • Naše kosti sadrže 99,5% ukupnog kalcijumau ​​našem telu, kako biste se zaštitili od osteoporoze pobrinite se da telo dobija dovoljne količine ovog hranjivog sastojka.

Najbolji izvori kalcijuma su:sardine, losos u konzervi, soja, tofu, bademi, sir, mleko, spanać i sok od pomorandže.

  • Vitamin D je još jedan bitan element u održavanju jakih kostiju, jer pomaže apsorbciju kalcijuma.

Najbolji izvori vitamina D su masne ribe poput tune i lososa, mlečni proizvodi, žitarice, goveđa jetra, sir i jaja.

  • Protein igraju važnu ulogu u održavanju kvaliteta kostiju, a najviše ih ima u morskim plodovima, belom mesu, mleku, siru, jajima i pasulju.

(stil.kurir.rs)

Kada zađemo u zrele godine, kvalitet kostiju počinje naglo da opada