Obratite pažnju

OSTEOPOROZA: 6 faktora koje svaka žena mora da zna!

Osteoporoza je opasna jer ne pokazuje jake simptome u početnim stadijumima bolesti, sve dok ne dođe do preloma

Medicina
Autor:
OSTEOPOROZA: 6 faktora koje svaka žena mora da zna!
Foto: Shutterstock

Osteoporoza je bolest koštanog sistema, gde nestaje kalcijum iz kostiju, usled nedostatka vitamina D ili genetskih faktora.

Iako je osteoporoza češća kod starijih ljudi, ponekad se može javiti i u mlađem uzrastu zbog povreda ili loših navika koje negativno utiču na kosti. Najviše uznemiruje to što mnogi još ne znaju koliko je stanje ozbiljno, a zbog odsustva simptoma ni ne sumnjaju da boluju od osteoporoze. Iz tog razloga, važno je znati sve o nastanku osteoporoze i, na prvi znak, posetiti lekara.

Donosimo vam 6 osnovnih činjenica o osteoporozi koje svi treba da znaju:

1. Faktori rizika

Osteoporoza obično nastaje usled niske apsorpcije kalcijuma i vitamina D, posebno u starijoj dobi. Nedostatak ovih hranljivih materija smanjuje gustinu kostiju i, u slučaju povrede ili bolesti, može izazvati prelome i nepovratna oštećenja zdravlja. Ovaj problem može nastati usled genetskih faktora, iako je povezan i sa hormonalnim promenama koje se dešavaju u organizmu nakon dostizanja određenog uzrasta. Prekomerna konzumacija duvana i alkohola takođe doprinosi razvoju osteoporoze. Smanjenje nivoa estrogena tokom i nakon menopauze je još jedan od uzroka. Rizična grupa uključuje i osobe koje pate od anoreksije ili bulimije.

2. Simptomi

Nažalost, ova bolest je jedan od „tihih neprijatelja“, jer se ne odaje očiglednim simptomima dok ne preraste u ozbiljniji problem. Osteoporoza se često dijagnostikuje nakon preloma, a pre toga pacijent nije ni sumnjao da boluje od ove bolesti. Zbog krhkosti kostiju može doći do preloma čak i bez ozbiljnih povreda ili šoka. Osteoporoza se može posumnjati ako ste izgubili do 5 cm visine. U nekim slučajevima se pojavljuje takozvana "udovička grba", karakteristično pognuto držanje.

3. Otkrivanje

Da bi se otkrila osteoporoza, potrebna je kompjuterska tomografija (MRI) za merenje mineralne gustine kostiju. To je potpuno bezbedna procedura koja ne traje dugo i ne izaziva bol. Pregledom kičme i zglobova kuka može se pokazati prelom ili povreda. Rutinski rendgenski snimci obično nisu dovoljno precizni da otkriju osteoporozu.

4. Prevencija

Iako postoji mnogo faktora koji mogu dovesti do razvoja osteoporoze, zdrav način života je ključan za minimiziranje rizika. Zbog toga je važno obezbediti optimalne količine kalcijuma i vitamina D, uključujući i dodavanje namirnica koje ih sadrže u ishranu. Nacionalna fondacija za osteoporozu (NOF) preporučuje 1000 mg kalcijuma dnevno za odrasle i 1200 mg dnevno za žene preko 50 i muškarce preko 70 godina. Treba ograničiti unos natrijuma i zasićenih masti jer ometaju apsorpciju kalcijuma. Važno je povećati unos magnezijuma jer on takođe pomaže u održavanju gustine kostiju. Poseban set vežbi je takođe veoma koristan jer jača kosti i poboljšava koordinaciju i ravnotežu.

5. Lečenje lekovima

Postoje lekovi za borbu protiv gubitka gustine kostiju kako bi se izbegle ozbiljne posledice kao što su prelomi. Među njima su bisfosfonati, koji imaju za cilj da spreče trošenje kostiju inaktivacijom ćelija poznatih kao osteoklasti, koje su dizajnirane da apsorbuju kost. Preporučuju se i dodaci kalcijuma i vitamina D, posebno kada postoje problemi sa njihovom apsorpcijom. Uzimanje estrogena pomaže u prevenciji i borbi protiv ove bolesti kod žena u menopauzi.

6. Neželjeni efekti lečenja

Iako lekovi za lečenje ovog stanja mogu biti prilično efikasni, važno je znati da u većini slučajeva njihova upotreba može izazvati neželjene efekte.

Među njima:

  • Bol u mišićima i zglobovima
  • Problemi sa jednjakom
  • Pečenje u stomaku
  • Aritmija i palpitacije

S druge strane, treba napomenuti da, uprkos mogućnosti lečenja, pomenuti lekovi deluju samo do određene tačke. Odnosno, otprilike 3 godine nakon početka lečenja potrebno je analizirati koliko su efikasni ili koje negativne efekte izazivaju.

U nekim slučajevima potrebno je napraviti "pauze" u lečenju, jer dugo uzimanje lekova može biti opasno. Najbolji način za borbu protiv osteoporoze je prevencija. Iz tog razloga, ako imate faktore rizika, redovno sprovodite denzitometriju, proučavanje gustine kostiju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs