Zdravlje kostiju

Osteoporoza: Bolest koja dobija razmere epidemije i postaje socijalno-ekonomski problem!

Saznajte kada se najčešće javlja i koje su posledice osteoporoze

Medicina
Autor:
Osteoporoza: Bolest koja dobija razmere epidemije i postaje socijalno-ekonomski problem!
Foto: Promo

Osteoporoza je “nema” bolest, počinje podmuklo, bez simptoma i najčešće se otkriva tek kada se desi prelom neke kosti. Zato je i zovu “tihi kradljivac kostiju”. Nekada se kao prvi simptomi mogu javiti bolovi u kostima, zglobovima, mišićima, ali se najčešće ne pomišlja na osteoporozu kao mogući uzrok.

Osteoporoza se najčešće javlja kod žena posle menopauze i tada govorimo o primarnoj osteoporozi. Kada se osteoporoza javi kao posledica drugih oboljenja ili dugotrajne primene lekova koji izazivaju demineralizaciju kostiju, govorimo o sekundarnoj osteoporozi. Senilna osteporoza se javlja i kod muškaraca i kod žena, posle 75. godine života.

Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za smanjenje nastanka osteoporoze i preloma. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno.

Naime, da bi se kalcijum usmerio i ugradio u kost, neophodan je vitamin K2. U nedostatku vitamina K2, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima, kao što je hrskavica zglobova. Posledice ovoga su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju.

Brojna klinička ispitivanja su to i potvrdila: vitamin K2 doprinosi smanjenju gubitka koštane mase, dok u nekim slučajevima čak i pomaže pri povećanju koštane mase. Prikupljeni dokazi iz sedam japanskih ispitivanja pokazuju da dodatak vitamina K2 doprinosi smanjenju preloma kičmenih pršljenova, za čak 60 procenata.

Herbiko® K2D3 je prirodni preparat koji sadrži najoptimalniju formu vitamina K2, i ima visoku resorpciju. Vitamin K2 i vitamin D3 su snažna kombinacija koja doprinosi smanjenju rizika od osteoporoze, kao i smanjenju rizika od preloma.

Nikada nije ni previše kasno, a ni previše rano da počnete da brinete o vašim kostima!

foto: Promo
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs